Noć muzeja 2016.


Subota, 30. siječnja 2016.

I ove je godine u Muzeju Grada Đurđevca zanimljiv i raznovrsni program privukao veliki broj zainteresiranih građana koji su posljednjega petka u mjesecu siječnju tradicionalno u Noć muzeja odlučili obilježiti na cjelovečernjem zajedničkom druženju. Tema ovogodišnje jedanaeste manifestacije je bila Utemeljitelji i reformatori - Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena

Posjetitelji su mogli poslušati predavanje te razgledati dokumentarnu izložbu Svečanost otvorenja Strossmayerove galerije 1884. godine, autorice Indire Šamec Flaschar i Ivane Gržina. 

Galerijske prostore Muzeja ispunili su studenti Akademije likovne umjetnosti sa svojim slikama, instalacijama i performansima, a o izložbenom projektu i dobroj suradnji s Muzejom te otvorenosti za daljnju suradnju, koja je već u pripremi, govorio je prof. Danko Friščić i Edita Janković Hapavel, ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca. Kao specijalni gost otvorenja izložbe nazočio je poznati hrvatski fotograf Mio Vesović poznat kao fotograf osoba iz kulturnog života.

Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Željko Lacković koji je zahvalio svima koji su radili na ovom projektu te je predložio da mladi umjetnici ponovo posjete Đurđevac za Picokijadu i da se napravi nova izložba i radionice u kojima bi se koristila trska koja raste u blizini Staroga grada.

Događanja u Muzeju su zaključena koncertom akustičnog dua Lucije i Jure Jakelića Duo sonorus. Manifestaciju su podržale i Udruga žena grada Đurđevca, Udruga žena Peski i Udruga žena Narcise koje su tom prilikom donirale kolače, a okupljeni su uz kolače mogli uživati i u toplim napitcima.