Oaza mira: održana edukacija i nabavljena nova didaktička oprema za učenike s teškoćama


Srijeda, 27. lipnja 2018.

Prošli tjedan je u prostorijama Odjela za učenike s teškoćama u razvoju Osnovne škole Grgura Karlovčana u Đurđevcu održana edukacija na temu Različiti pristupi terapeutske igre u radu s djecom s teškoćama u razvoju. Edukaciju u sklopu projekta Oaza mira organizirala je Osnovna škola Grgura Karlovčana u suradnji s Gradom Đurđevcom, a održao Centar Proventus iz Zagreba za 15-ak polaznika, stručnjaka i rehabilitatora, koji rade s djecom s teškoćama u razvoju. Višednevna edukacija održana je s ciljem unaprjeđenja vještina i kompetencija stručnog osoblja kako bi se postigao maksimalan učinak terapija koje pružaju svojim korisnicima.

Vrlo sam zadovoljna edukacijom, smatram da je bila korisna i da se mnoge stvari mogu primijeniti u radu s djecom. Stekla sam dojam da se terapijom igrom mogu smiriti mnoga nepoželjna ponašanja kod djece. U svom budućem radu sigurno ću isprobati neke od metoda terapije igrom radu sa svojim korisnicima - rekla je Kristina Matoničkin Pecikozić, polaznica edukacije koja radi kao pomoćnica u nastavi.

S obzirom na to da radim s autističnim djetetom, edukacija mi je pomogla da ga bolje shvatim i naučim kako mu pomoći u određenim situacijama i kako se postaviti prema njemu - nadodala je Željka Škrinjar, također pomoćnica u nastavi.

U sklopu projekta nabavljena je i didaktička oprema u vrijednosti 20-ak tisuća kuna koja će se postaviti nakon soboslikarskih i keramičarskih radova. Na taj način preuredit će se prostorija na Odjelu za učenike s teškoćama u razvoju, te od nje napraviti didaktičko-senzorna soba za terapiju senzorne integracije, a soba će služiti za višestruku stimulaciju osjetila i stjecanje iskustva uz pomoć svjetla, mirisa, zvukova i opipa kod djece s teškoćama.

Senzorna soba bit će namijenjena učenicima Odjela za učenike s teškoćama u razvoju, ali i drugim potencijalnim korisnicima s područja grada Đurđevca poput članova Udruge Mali princ i članova Udruge Osmijeh. Za njih će isto tako biti organizirane radionice tijekom kojih će razviti motoričke, komunikacijske te socijalne vještine i znanja, a uz upotrebu didaktičke opreme za vježbanje percepcije (vid, sluh, dodir, miris) vježbom potaknuti razvoj perceptivnih sposobnosti i  senzoričkih integracija.

Projektom se želi postići senzibilizacija javnosti i razvijanje svijesti o potrebama i pravima osoba s teškoćama u razvoju, ukupne je vrijednosti 100.000,00 kuna, te ga u potpunosti financira Zagrebačka banka u sklopu natječaja Moj Zaba Start.