Obilježen Međunarodni dan osoba s Down sindromom


Srijeda, 22. ožujka 2017.

Svjetski dan osoba s Down sindromom u Đurđevcu su obilježile brojne udruge i ustanove prigodnim događanjima.

Članovi Udruge Mali princ dijelili su prolaznicima na trgu šarene čarape koje su izrađivali na svojim kreativnim radionicama. Na trgu ime se pridružio i gradonačelnik Željko Lacković, te je pohvalio njihov rad na podizanju svijesti cjelokupne zajednice o osobama s Down sindromom, a kao poklon je dobio šarene čarapice. Nakon druženja na trgu posjetili su Gradsku knjižnicu gdje su nastavili druženje uz sok i grickalice.

Odjel za djecu s teškoćama obilježio je Dan osoba s Down sindromom gostovanjem Sanje Flajs-Vidaković na Podravskom radiju u emisiji Krila anđele, te plakatima koje je oblikovala Maja Huzjak kako bi učenike u matičnoj školi upoznali s potrebama ovih osoba.

Podršku osobama s Down sindromom pružili su i mališani iz Dječjeg vrtića Maslačak. Roditelji djece su se odazvali na inicijativu vrtića i svojim mališanima pripremili rasparene i šarene čarapice za vrtić.

Prosječno jedno od 650 sve novorođene djece rađa se sa sindromom Down, kromosomskim poremećajem koji nastaje u slijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela. Taj poremećaj utječe na fizički i mentalni razvoj djeteta. Unatoč godinama istraživanja, razlog nastajanja ovakve pogrešne podjele stanica još uvijek je nepoznat. Prilagodbom načina, metoda i principa rada od najranije dobi djeca s Down sindromom dobivaju priliku i pokazuju daleko veće sposobnosti.