Obilježena 103. obljetnica rođenja Grgura Karlovčana


Srijeda, 16. ožujka 2016.

U Osnovnoj školi Grgura Karlovčana Đurđevac svečanim programom obilježena je 103. obljetnica  rođenja Grgura Karlovčana.

U drugom polugodištu Osnovna škola je raspisala Natječaj za mlade pjesnike – Šetnja Podravinom za učenike škole od 5.-8. razreda. Na Natječaj se prijavilo više od tristo učenika, a u finalno natjecanje prošlo je 16 pjesama koje su sami autori krasnoslovili u natjecateljskom dijelu programa. Njihovi mentori su bili učitelji hrvatskoga jezika: Antonela Carek, Ivana Baranašić, Kristina Peršić i Vjekoslav Čordašev. Učitelj Nikola Cik s učenicima Veronikom Pintarec i Draženom Oršošem iz 8. d razreda pripremio je zanimljivu prezentaciju o teškom djetinjstvu Grgura Karlovčana. Zavičajni književnici Božica Jelušić, Zdravko Seleš i Vladimir Miholek pročitali su autorske pjesme prigodno napisane za Osnovnu školu povodom Grgurove obljetnice.

Odluku o tri najbolje napisane dječje pjesme donijelo je stručno povjerenstvo u sljedećem sastavu:Božica Jelušić, Zdravko Seleš i Vladimir Miholek.

Prema mišljenju stručnog povjerenstva najbolje pjesme su bile: pjesma Grgur koju je napisala učenica 6. a razreda Lucija Smes, pjesma Više od riječi autorice Mihaele Pintar iz 8. a razreda te pjesma Podravino moja učenice Veronike Pintarec iz 8. d razreda. Najviše glasova publike dobila je pjesma Podravina  koju je napisao Tomislav Čukljaš, učenik 6. d razreda.

U svečanost obilježavanja obljetnice uključili su se i učenici osmih razreda. Svojim likovnim radovima u zahtjevnoj tehnici linoreza ostvarili su izložbu pod nazivom Šetnja Podravinom. Kao likovni poticaj poslužili su im zavičajni motivi: šuma, rijeka, livada, polje, vinograd. Učenike je pripremao učitelj likovne kulture, Zoran Vidaković. Radovi će se moći razgledati  na otvorenoj izložbi za javnost u knjižnici osnovne škole Grgura Karlovčana Đurđevac.

Školska knjiga i škola osigurali su nagrade za sve sudionike  programa. Tri najbolja autora škola je nagradila vrijednim nagradama – tabletima. Pjesma koju je odabrala publika nagrađena je vrijednom knjigom poznatog nobelovca u izdanju Školske knjige.

Ovakav način obilježavanja obljetnice pokupio je pozitivne kritike posjetioca koji su bili impresionirani dobrom organizacijom te su pohvalili ovaj projekt obilježavanja obljetnice književnika Grgura Karlovčana. Učenici na taj način proširuju svoja znanja o povijesnim činjenicama našeg kraja, njeguju zavičajni kajkavski govor te razvijaju kreativnost i inovativni način učenja.