Obilježena 28. obljetnica osnivanja protuzračne obrane Đurđevac


Četvrtak, 17. listopada 2019.

U zgradi INA-e Naftaplin obilježena je 28. obljetnica osnivanja Postrojbe protuzračne obrane Đurđevac.

Postrojba je osnovana 1991. godine u okviru Policijske stanice Đurđevac radi zaštite važnih objekata na području tadašnje Općine Đurđevac. Organizator ovog događaja i ove su godine bili članovi Udruge branitelja Domivnskog rata Protuzračne obrane Đurđevca.

Predsjednik Udruge branitelja Domovinskog rata PZO Marijan Matočec pozdravio je sve okupljene te je ukratko opisao ratni put Postrojbe i njezinu važnost. Također je naglasio kako je u pripremi izdavanje Monografije u kojoj će biti obuhvaćena povijest stvaranja, djelovanja i ratni put PZO Đurđevac.

Prisutne je pozdravio i  gradonačelnik Hrvoje Janči te je naglasio važnost Đurđevca i Đurđevčana koji su iako geografski udaljeni od bojišnice dali veliki doprinos u obrani domovine. Također je ovom prilikom najavio i obilježavanje 28. obljetnice osnutka i djelovanja 3. bojne 105. brigade za 19. listopada. Pohvalio je i ideju o izdavanju Monografije koja će čuvati uspomene na PZO i Domovinski rat, a zapisana povijest ostat će mladim generacijama kao podsjetnik na nastanak naše države i na sve naše branitelje.

Ispred zgrade INA-e delegacije su položile vijenac za sve poginule u Domovinskom ratu.