Obilježena 65. obljetnica života i 45. obljetnica književnoga djelovanja Božice Jelušić


Ponedjeljak, 17. listopada 2016.

U Gradskoj knjižnici Đurđevac obilježena je 65. obljetnica života i 45. obljetnica književnoga djelovanja Božice Jelušić. Kroz kolokvij o književnom stvaralaštvu predstavljeno je obljetničko PETOKNJIŽJE izabranih djela Božice Jelušić (1. Ftič kesnokrič, 2. Zelena zemlja, 3. Sabrana bjelina, 4. Perom i kistom, 5. Sjeverna strana i drugi puti) te bio-bibliografski katalog izdan povodom ove obljetnice.

Na kolokviju o književnom stvaralaštvu sudjelovali su Božica Jelušić, Seida Obarčanin Bukvić, Zdravko Seleš, Nikola Cik, Ivan Picer, Slavica Klimkowsky, te predstavnica nakladničke kuće Tonimir, dok je za glazbeni dio večeri bio zadužen ženski vokalni ansambl Đurđevčice i Andrija Maronić.

Okupljene je pozdravila i zamjenica gradonačelnika Kristina Benko Markovica koja je pohvalila književno djelovanje i rad Božice Jelušić. Posjetitelji su također imali priliku i razgledati izložbu posvećenu Božici Jelušić, kao i dosad neobjavljene rukopise naše zavičajne autorice. Životna i književna obljetnica Božice Jelušić 65 / 45, obilježena je i 15. listopada u Koprivnici, a i podizanjem totemskog stupa u Dvoru Barnagor u nedjelju, 16. studenoga, čime je i završena ova velika obljetnička proslava.

Večeri posvećenoj Božici Jelušić Gradska knjižnica Đurđevac obilježila je i početak Mjeseca hrvatske knjige 2016. koji se obilježava od 15. listopada do 15. studenoga, a kroz brojne programe, radionice i aktivnosti koje su otvorene za širu javnost.