Muzej Grada Đurđevca: odabrani najbolji dječji radovi iz natječaja Simboli života


Srijeda, 20. veljače 2019.

Po završetku likovnog natječaja pod nazivom Simboli života, vezanog uz izložbu Marca Chagalla, koji je odrađen u organizaciji Muzeja Grada Đurđevca i ŽSV-a likovne kulture Koprivničko – križevačke županije, odabrani su najbolji dječji radovi.

Učeničke radove odabiralo je i vrednovalo stručno povjerenstvo, uzimajući u obzir spoznajne, likovno-izražajne i stvaralačke mogućnosti s obzirom na uzrast, a polazište za prosudbu bila je postignuta originalnost, kreativnost i likovno-tehnička izvedba rada.

Povjerenstvo u sastavu : Edita Janković Hapavel, prof. pov. umj., viša kustosica; Ana Huzjak, prof. povj. umjetnosti; Mirko Lekić, dipl. uč. raz. nastave i lik. kulture, imalo je zadatak od pristiglih 156 radova izdvojiti nagrađene i pohvaljene radove u dvije kategorije (1.-4. i 5.-8. razred) te radove koji će biti izloženi u prostoru Muzeja Grada Đurđevca.

Mladi stvaraoci izražavali su se u svim plošnim likovnim tehnikama (crtež, slika, kolaž, grafika, kombinirane tehnike) na formatu papira iz likovne mape, prema nastavnom području/temi iz plana i programa za likovnu kulturu ovisno o uzrastu učenika.

Cilj natječaja i izložbe bio je povezati analitičko promatranje i stvaralaštvo djece i mladih. Analizirajući stvaralaštvo umjetnika Marca Chagalla učenici istražuju, promišljaju i  dolaze do novih spoznaja i ideja za vlastito stvaranje. Istražuju različite mogućnosti kreativnog procesa te usmjeravanjem pozornosti na vizualno otkrivanje novoga u već postojećim djelima, na vlastiti način iskazuju primarnu znatiželju i ekspresijom prikazuju utisnute dojmove.

Bogatstvo izričaja bit će predstavljeno publici na otvorenju izložbe dječjih radova, kada će prilikom otvorenja biti dodijeljene nagrade i pohvale najuspješnijima, te zahvale svim školama koje su sudjelovale u likovnom natječaju.