Održan sastanak sa predstavnicima Obrtničke komore, HZZ -a i učenicima deficitarnih obrtničkih zanimanja


Ponedjeljak, 27. travnja 2015.

Danas, 27. travnja 2015. godine, gradonačelnik Željko Lacković održao je sastanak sa predsjednikom Obrničke komore Koprivničko-križevačke županije Zvonkom Pecikozićem, tajnikom Obrtničke komore Božom Baraćom, djelatnicom HZZ -a Kristinom Balabanić Kolarić i učenicima deficitarnih obrtničkih zanimanja.

Tema sastanka bila su deficitarna obrtnička zanimanja, koju učenicima zajednički sufinanciraju Grad Đurđevac i Obrtnička komora Koprivničko- križevačke županije, uz potporu Ministarstva poduzetništva i obrta.

Gradonačelnik Željko Lacković razgovarao je sa učenicima, među kojima su danas bili automehatroničari, stolari, strojobravari, kuhari, pekari i konobari, o motivima školovanja za deficitarna obrtnička zanimanja, te na koji način razmišljaju o svojoj budućnosti, odnosno u kojem smjeru planiraju usmjeriti znanje stečeno školovanjem. Gradonačelnika je također zanimalo što su učenici naučili do sada, je li zanimanje koje su odabrali teško, te na koji način je usklađeno sa praksom koju pohađaju, a sve s ciljem da im se pomogne i nakon školovanja, odnosno olakša mogućnost zapošljenja.

Predstavnici Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije i gradonačelnik istaknuli su mogućnosti koje učenike očekuju nakon školovanja, od trenutno najpopularnije mjere, stručnog osposobljavanja, do osnivanja vlastitog obrta ili poduzeća, te su istaknuli da je za učenike nužno prepoznati što ih motivira kako bi znanje stečeno tijekom školovanja što bolje iskoristili.

Predsjednik Obrtničke komore Zvonko Pecikozić napomenuo je kako je 2008. godine, kada je sufinanciranje učenika deficitarnih obrtničkih zanimanja krenulo, grad Đurđevac imao pet učenika, a taj broj se, istaknuo je, povećao na 13 dolaskom gradonačelnika Željka Lackovića na čelo grada Đurđevca.

Tajnik Božo Barać, također je istaknuo povećanje broja učenika deficitarnih obrtničkih zanimanja od prošle godine, te je posebno zahvalio gradonačelniku i Gradu Đurđevcu, a posebno je naglasio kako je u aktivnostima oko stipendiranja učenika ključno da upisuju zanimanja koja trebaju našem gospodarstvu. Dodao je i kako metalska struka nema problema sa zapošljavanjem, jer je uz JLS i veliki dio gospodarstva uključen u stipendiranje učenika, obzirom da su prepoznali da treba ulagati u obrazovanje strukovnih zanimanja.

Kristina Balabanić Kolarić iz HZZ -a ispostave Đurđevac, učenicima je objasnila koje su to mjere usmjerene zapošljavanju koje nakon školovanja imaju pravo ostvariti i koristiti.

Svi sudionici sastanka učenicima su na kraju napomenuli kako se uvijek mogu obratiti i Gradu Đurđevcu i Obrtničkoj komori, te kako će i u budućnosti sudjelovati u ovakvim projektima koliko to budu u mogućnosti.

Gradonačelnik Željko Lacković zahvalio se Obrtničkoj komori Koprivničko-križevačke županije na inicijativi, te posebno naglasio kako se u gradu pokušavaju stvoriti uvjeti za zapošljavanje mladih, kao i za školovanjem onih čiji roditelji to nisu u mogućnosti.

Podsjetimo, Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije je uz potporu Ministarstva poduzetništva i obrta, a u suradnji s gradovima Đurđevac, Koprivnica i Križevci, te općinama Gola, Podravske Sesvete i Virje, i poduzećima „Radnik“, „Rasco“, „Komunalno poduzeće“ Križevci, te obrtima „Zid“ Đurđevac i „Graditeljstvo Vrabelj“ Koprivnica osigurala stipendije u iznosu od 700 kuna mjesečno za 70 učenika deficitarnih obrtničkih zanimanja u školskoj godini 2014./2015. Grad Đurđevac sufinancira stipendiranje 13 učenika deficitarnih zanimanja s područja Grada Đurđevca.

Za navedene stipendije Ministarstvo poduzetništva i obrta osiguralo je 420.000 kuna iz Programa poticanja poduzetništva i obrta „Poduzetnički impuls“, a ostatak sredstava osigurava Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije zajedno s partnerima na lokalnoj razini.

Tako su u ovoj školskoj godini stipendirani učenici koji se školuju za zanimanja autolimar, automehatroničar, dimnjačar, elektroinstalater, konobar, krojač, kuhar, mesar, pekar, slastičar, stolar, soboslikar ličilac, strojobravar i zidar.

Na ovaj način želi se potaknuti upis učenika u deficitarna zanimanja i partnersko djelovanje na području obrazovanja kadrova u skladu s potrebama gospodarstva Koprivničko-križevačke županije.