Održana 5. međunarodna izložba vina Zlatna vina Alpe Adria 2018.


Subota, 7. srpnja 2018.

U prostoru Muzeja Grada Đurđevca održana je 5. po redu međunarodna izložba vina Zlatna vina Alpe Adria 2018., čiji je nositelj organizacije bio Klaster vinara Podravine i Prigorja.

Cilj izložbe bila je promocija vina, vinara i vinorodnih područja u regijama članicama Saveza Alpe Jadran, ali i povezivanje proizvođača vina s ugostiteljima, hotelijerima i vlasnicima vinarija. Na manifestaciji su se okupili vinari s najbolje ocijenjenim vinima na izložbama u regijama članica Saveza i šire.

Predsjednik Klastera vinara Vlado Rep rekao je kako je važna i edukacija vinara koja će doprinijeti kvalitetnom pristupu u proizvodnji grožđa i vina s prepoznatljivim okusima Podravine i Prigorja, kao i podizanje novih nasada te povećanje ponude vina.

Imamo vrhunska vina, 15 registriranih proizvođača vina, gotovo 2.000 vikend objekata u Bilogori koji samo čekaju da se stave u turističku – gospodarsku funkciju, a da bi išli u tom smjeru, bitne su upravo ovakve manifestacije gdje se povezuje više susjednih regija kako bi se međusobno upoznali i gospodarski surađivali. Ova manifestacija svake godine promovira najbolja vina, te ovom prilikom čestitam svima koji su potvrdili svoju kvalitetu na ovoj međunarodnoj izložbi- rekao je saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković

Izložbu je otvorio zamjenik župana Darko Sobota koji je zahvalio svima koji su doprinijeli organizaciji, a posebno Klasteru vinara, Savezu Alpe Jadran te Gradu Đurđevcu kao domaćinu, uz gradsku Turističku zajednicu.

Predsjednica Ocjenjivačkog povjerenstva doc.dr.sc. Ana-Marija Jagatić Korenika rekla je kako je pravi izazov ocijeniti vina koja već imaju zlatno odličje s neke izložbe te kako je ukupno pristiglo 45 vina, od čega 44 mirna i jedno pjenušavo. Najviše prijavljenih vina bilo je iz Hrvatske, pa Mađarske i Austrije, a većina ih je bila bijela. Prema ocijenama dodijeljena su sljedeća odličja: tri velike zlatne medalje, 20 zlatnih medalja, 19 srebrnih medalja i dvije brončane medalje.

Rajnski rizling 2017. OPG Marijana Vujić proglašen je najboljim suhim vinom izložbe, najbolje crno vino je Malbec 2013. Zoltana Varga iz Mađarske, a najbolje ocijenjeno vino, odnosno šampion izložbe i dobitnik velike zlatne medalje je predikatno vino Traminac, izborna berba prosušenih bobica iz 2016., proizvođača Josipa Rajakovića iz Krašića.

Veliko zlato još su osvojili OPG Zlatko Sonenšajn za Traminac 2015. te ponovno Josip Rajaković za Sauvignon iz 2016. godine. Iz Koprivničko-križevačke županije zlatne su medalje osvojili: OPG Josip Gašparić za Traminac, OPG Ksenija Topolovčan za Pinot bijeli, Denis Bužić za Pinot sivi, Vesna Savić za Sauvignon, OPG Božo Divjačko za Graševinu, Pomona d.o.o. za Graševinu, Vinarija Matočec za Chardonnay, Vinarija Cvekan za Chardonnay, OPG Šipek za Chardonnay, Vinarija Ređep za Silvanac zeleni i Vinarija Kostanjevec za Pinot sivi.

Priznanja nagrađenima su uručili gradonačelnik Hrvoje Janči, zamjenik župana Darko Sobota i predsjednik Klasetra Vlado Rep, a nakon svečane dodjele priznanja, gosti su obišli izložbu Hommage a Picasso te Interpretacijski centar Picokijade.