Održana 9. likovna radionica Peski-art 2021. Đurđevac


Nedjelja, 10. listopada 2021.

U subotu 9. listopada 2021. održana je 9. likovna radionica Peski-Art 2021. Đurđevac kojom se obilježavaju značajni datumi novije hrvatske povijesti, a naročito datum oslobađajuće presude za hrvatske generale u Haagu, a u čast rođenog Đurđevčana, heroja Domovinskog rata, generala Mladena Markača.

Likovna radionica održana je u Đurđevcu u domu Mladen Markač, a na njoj je i ove godine sudjelovalo pedesetak likovnih stvaratelja iz čak 10 županija kontinentalne Hrvatske, a nastalo je 50 likovnih djela koja će nakon opremanja i svečane izložbe Podravina svojemu generalu biti darovana Gradu Glini kao jednoj od najvažnijih točki obrane suvereniteta RH u Domovinskom ratu te jednom od najvećih stradalnika kako u Domovinskom ratu, ali i u nedavnom potresu na Banovini.

Likovna radionica održana je i ovaj put pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja RH, odnosno potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Republike Hrvatske, Tome Medveda, te Koprivničko-križevačke županije i Grada Đurđevca.

U ime pokrovitelja na otvorenju likovne radionice nazočili su te uputili svoje riječi u im Koprivničko-križevačke županije, zamjenik župana Ratimir Ljubić, te u ime Grada Đurđevca potpredsjednik Gradskog vijeća Matija Bažulić koji je tom prilikom svečano otvorio likovnu radionicu.

Na završetku i zatvaranju likovne radionice sudionicima se u ime pokrovitelja Ministarstva hrvatskih branitelja  obratila izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra Hrvatskih branitelja, voditeljica Područnog ureda u Koprivnici Tatjana Mihaldinec istaknuvši opredjeljenje Ministrastva hrvatskih branitelja da podupire događaje kojima se obilježavaju značajne obljetnice kojima se potiču vrijednosti Domovinskog rata.

U ime primatelja donacije Grada Gline zatvaranju likovne radionice nazočile su izaslanice gradonačelnika Grada Gline g. Ivana Jankovića Barbara Abramović i Lana Štajcar koja se u svom obraćanju zahvalila sudionicima koji su izradili prekrasne slike, ali i organizatorima što su izabrali upravo Grad Glinu za ovogodišnju donaciju likovnih radova.

Osim posjete radionici organizatori su gošće iz Gline upoznali i sa znamenitostima Grada Đurđevca, Đurđevačkim pijescima, utvrdom Stari grad i Legendom o Picokima, devama i Hrvatskom Saharom, te ih upoznali sa osnovnim podacima o kulturnom životu, ali i gospodarskim, turističkim, društvenim i ostalim aktivnostima u Gradu.

U sklopu likovne radionice Peski-Art 2021. Đurđevac održana je i likovna radionica za djecu u sklopu projekta Ruka podrške i prijateljstva na kojoj su sudjelovala djeca Udruge udomitelja za djecu Osmijeh.

Organizator 9. likovne radionice je udruga Peski-Art Đurđevac, a suorganizatori Turistička zajednica Grada Đurđevca, Mjesni odbor Peski-Đurđevac, Udruga Žena Peski, Udruga Matice umirovljenika Grada Đurđevca, Udruga udomitelja za djecu Osmijeh, Etno kuće obitelji Karlovčan i mnogi pojedinci angažirani dobrovoljnim volonterskim radom u organizaciji radionice kojima organizatori svima najljepše zahvaljuju na njihovom predanom radu i doprinosu.