Održana međunarodna izložba vina Zlatna vina Alpe Adria 2016.


Ponedjeljak, 6. lipnja 2016.

Na ovogodišnjoj Međunarodnoj izložbi vina Zlatna vina Alpe Adria 2016. sudjelovalo je ukupno 54 proizvođača iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Republike Hrvatske prezentiralo se sa 59 sortnih vina.

Na izložbi koja je održana u Hotelu Picok u Đurđevcu jedno vino dobilo je veliku zlatnu medalju, 19 vina dobilo je zlatnu diplomu, 33 vina dobilo je srebrnu medalju dok je brončanu medalju osvojilo 5 uzoraka vina.

U kategoriji bijelih suhih vina četiri vina dobila su identičnu ocjenu pa je nakon dodatnog ocjenjivanja najboljim proglašena Graševina Vesne Savić, a najboljim crnim vinom proglašen je Merlot iz Mađarske dok je „Zlatnim vinom područja Alpe-Adria“ proglašen Muškat žuti proizvođača Josipa Rajkovića iz Krašića.

Iz Koprivničko-križevačke županije zlatne medalje su pored Vesne Savić osvojili i Vinarija Matočec za Pinot sivi i Graševinu, OPG Tanja Grudić, Ivan Koren, Vinarija Kostanjevec i Vinarija Podolski za Graševinu, Josip Gašparić za Pinot bijeli, Vinarija Divjačko i Vinarija Cvekan za Chardonnay,  OPG Ksenija Topolovčan za Pinot bijeli i OPG Alen Ban za Sauvignon.

Srebrnu medalju osvojila je Vinarija Podolski za Pjenušac, Vinarija Ređep i Vina Jušta za Graševinu dok je OPG Cik osvojio srebrnu medalju za Graševinu i za Chardonnay, OPG Vlado Rep za Mješavinu, a OPG Marijana Vujić za Graševinu.

Manifestacija je sufinancirana od strane Saveza Alpe Jadran i Koprivničko-križevačke županije, a cilj joj je promovirati vina, vinare i vinorodna područja u regijama članicama Saveza.

djurdjevac.hr/kckzz.hr