Božica Jelušić predstavila knjigu, a Ivan Nemet otvorio izložbu svojih fotografija


Ponedjeljak, 8. travnja 2019.

U Gradskoj knjižnici Đurđevac 5. travnja 2019. održano je predstavljanje knjige Dravom i Podravljem, književnice Božice Jelušić te otvorenje izložbe fotografija Drave Ivana Nemeta. Fotografije Ivana Nemeta, podravskog zaljubljenika u fotografiju i člana Fotokino kluba „Picok“ predstavljene su publici pod nazivom Lijepi i hrabri svijet, a dio su nove knjige Dravom i Podravljem.

Knjiga je nastajala u razmaku od 30 godina te bilježi okolišne i ekološke vrijednosti dravskog pojasa na prostoru od Legrada do Križnice. Knjiga je posvećena kampanji u borbi za očuvanje rijeke Drave u čemu je Ekološko društvo Đurđevac aktivno već 30 godina. Opremljena je sa stotinjak fotografija majstora fotografije s podravskog područja (Wolf, Nemet, Ištvan, Rodman, Kovačev) te zapisima autorice Božice Jelušić o mjestima koja su ključna za proglašenje Biosfernog rezervata i Parka prirode Drava.

Ovom knjigom autorica zaokružuje svoje dugogodišnje bavljenje podravskim krajolikom, etnografijom i ljudima kao svojom trajnom inspiracijom.

O knjizi i izložbi govorili su urednik Darko Pernjak, autorica Božica Jelušić, ravnateljica Gradske knjižnice Đurđevac Bernarda Ferderber i knjižničarka Martina Makar, dok je Davor Jendrašić u glazbenom dijelu izveo pjesmu Božice Jelušić Senca na podravskemi puti.