Osnovna škola Đurđevac: učenici proveli Eratostenov eksperiment


Ponedjeljak, 19. listopada 2020.

U Osnovnoj školi Đurđevac proveden je Eratostenov eksperiment, globalni eksperiment u kojem se mjeri i izračunava opseg Zemlje po uzoru na Eratostena koji je još u 3. st. pr. Kr. izmjerio opseg Zemlje iznenađujuće točno koristeći običan štap i metar za mjerenje. Cilj eksperimenta je poticanje istraživačkog učenja te međupredmetna korelacija.

U eksperimentu su sudjelovali zainteresirani učenici 8.b i 8.d razreda: Luka Carek, Klara Đurišević, Gabrijela Franjić, Ana Furdić, Luka Grumerec, Korina Jambrušić, Antonija Petrović, Lea Smiljanec, Nera Tomrlin i Lucija Vukres s učiteljicama matematike Jasminom Filipović Konjarek i Anom Cenkovčan te učiteljicom engleskog jezika Arijanom Lenardić.

Učenice 8.b razreda istražile su i pripremile  prezentaciju o Eratostenovom životu i djelu. Grčki matematičar, geograf, putopisac i astronom rođen je u 3. stoljeću pr. Kr. Osim što je bez suvremenih tehnologija izračunao približan opseg Zemlje učenicima osnovne škole poznat je i po Eratostenovom situ, postupku kojim se mogu odvojiti prosti brojevi. Učenice su izradile prezentaciju na engleskom jeziku o Đurđevcu s kojom smo školi partner King School International Bratislava predstavili naše mjesto.

Učenici 8.d razreda proveli su istraživanje o eksperimentu, mjerenje, razmijenili podatke sa školom partner iz Bratislave te izračunali opseg Zemlje. Komunikacija se odvijala na engleskom jeziku, te su svi materijali i testovi također na engleskom jeziku. Učenici su u utorak 22.rujna 2020. godine izmjerili duljinu sjene štapa od 1 m pet puta. Izračunali prosječnu duljinu sjene, te primijenili sličnost trokuta i konstruirali sličan trokut u umanjenom mjerilu, te izmjerili kut što ga hipotenuza zatvara sa štapom. Mjerenje je provjereno i digitalnim alatom Geogebra. Izmjereni kut poslali su školi na istom meridijanu King School International Bratislava. Oni su njima povratno poslali svoje rezultate mjerenja. Odredili su razliku kutova te pomoću Google Eartha izmjerili udaljenost između gradova te primjenom proporcije izračunali opseg Zemlje s prihvatljivom preciznošću.

Rezultate istraživanja i eksperimenta možete pogledati na sljedećem linku: https://view.genial.ly/5f6f8a60be23070d182dfe42/game-breakout-eratostenov-eksperiment-os-durdevac

Na satovima razrednika prezentiran je projekt i rezultati ostalim učenicima 8.b i 8.d razreda. Učenici sudionici riješili su kratki test i svi podaci poslani su organizatorima eksperimenta u Grčku. Ovo je bilo zanimljivo iskustvo koje će učenici sigurno ponoviti i sljedeće godine.