Osnovna škola Grgura Karlovčana: šesti razredi na terenskoj nastavi Szigetvar- Pečuh- Barcs


Petak, 10. svibnja 2019.

Učenici šestih razreda Osnovne škole Grgura Karlovčana posjetili su Republiku Mađarsku u sklopu terenske nastave.

Prvomjesto koje su posjetili bio je Szigetzvar. Učenici su u pratnji lokalnog vodiča razgledali najjaču utvrda Južnog Zadunavlja – sigetsku utvrdu koju je junački branio i pred kojom je poginuo hrvatski ban i glavni kapetan Zadunavlja Nikola Šubić Zrinski, koji se slavi kao najveći hrvatski vojni junak, a i Mađari ga smatraju svojim nacionalnim junakom.

Nakon razgleda sigetske utvrde uslijedio je  pješački obilazak Szigetvara s njegovim znamenitostima: Zrinski trg, kip lava, crkva sv. Roka, Balna dvorana, Kossuthov kip.

Razgledali su i Park Mađarsko-turskog prijateljstva, mjesto gdje se nalazio turski tabor prilikom opsade Sigeta i gdje je pokopana utroba glasovitog sultana Sulejmana Veličanstvenog, a tijelo je balzamirano i preneseno u Tursku.

Nakon kraćeg putovanja do jednog od najljepših gradova u Mađarskoj – Pečuha učenici su razgledali njegove brojne znamenitosti: Sinagogu, Szécheny trg, stube sv. Trojstva, crkvu Milosrdne braće, džamiju paše Gazi Kaszima, baziliku sv. Petra-katedrala, kulu Barbikan, kip F.Lista, ranokršćanske ostatke, ulicu Kiraly, kazalište. Popeli su se i na vidikovac s kojeg se pruža prekrasan pogled na baziliku i cijeli grad.

Nakon razgleda Pečuha i ručka u restoranu  puni dojmova, ali s velikim nestrpljenjem uputili su se prema kupalištu u Barcsu gdje su učenici uživali u kupanju.

Ispunjeni novim spoznajama, puni dojmova vratili su se u Đurđevac.