Osnovnoškolci ostvarili odlične rezultate na Državnom natjecanju Čitanjem do zvijezda


Subota, 4. svibnja 2019.

U Srednjoj školi Čakovec održana je završnica Nacionalnog projekta za poticanje čitanja – Državno natjecanje u znanju u kreativnosti Čitanjem do zvijezda za osnovne škole, a u završnici su sudjelovali i učenici Osnovne škole Grgura Karlovčana Đurđevac.

Natjecanje je bilo i međunarodnog karaktera jer su na njemu sudjelovali i gosti iz Mađarske i Srbije.

U kategoriji kreativnog uratka-plakata, naša učenica Maris Popović osvojila je 1. mjesto. Svojim je sigurnim nastupom kreativnog govorništva obranila svoj kreativni uradak uz upute svojih mentora, Nataše Švaco i Zorana Vidakovića te pokazala da se pročitani romani mogu uspješno prikazati i slikom.

U kategoriji pismenog ispita, naši učenici, David Kuzmić, Antonija Petrović i Nika Švaco, nakon zbrojenih pojedinačnih rezultata, osvojili su visoko  4. mjesto od 36 prijavljenih ekipa na ponos mentorica Nataše Švaco i Antonele Carek.

Provjeravalo se poznavanje sadržaja i detalja iz tri zadana romana za mlade, a naglasak je bio na logičkom zaključivanju i povezivanju činjenica; istraživanju, razumijevanju i procjenjivanju problema u djelima; informacijskoj pismenosti te kritičkom razmišljanju. Osim provjere poznavanja književnost i hrvatskog jezika, pitanja su bila iz opće kulture, poznavanje točnosti pisanja geografskih naziva i imena pojmova na njemačkom i engleskom jeziku, poznavanje činjenica iz povijesti, geografije, matematike, glazbene i likovne kulture.

U kreativnom dijelu natjecanja učenici su prezentirali svoje plakate koje su izrađivali na zadanu temu. Potaknuti pročitanim romanima prikazali su svoje emocije, ideje, poruke i njihovo viđenje problema na temu Ljeto priča priče.

Nakon službenog djela natjecanja održan je i književni susret s Julijanom Matanović i Jasminkom Tihi-Stepanić u obliku intervjua i interakcije s učenicima.

Nakon dodjele nagrada, učenici su se sretno u pratnji svojih mentora vratili u Đurđevac.