Gradska knjižnica Đurđevac: otvorena izložba i promocija mape Život na zemlji Pere Topljaka – Petrine


Subota, 14. rujna 2019.

U Gradskoj knjižnici Đurđevac otvorena je izložba i promocija mape Život na zemlji Pere Topljaka – Petrine. Pero Topljak – Petrina jedini je slikar naive rođeni Đurđevčanin, izvorni nasljednik hlebinskog tradicionalizma, najautentičniji likovni etno-kroničar i čuvar zavičajnog blaga te najbolji crtač naive nakon Ivana Lackovića Croate, koji ove godine obilježava 71 godinu života i više od pola stoljeća umjetničkog slikarskog rada.

Svakim potezom  gospodin Topljak potvrđuje da su život i običaji Podravine, Đurđevca i njegove obitelji, jedini vrijedni slikarskog zanimanja i čuvanja. Oni su bili najizravniji slikarski motiv od prvog dana njegova slikanja.

Za ostvarene rezultate i dugogodišnji rad na području likovne umjetnosti, gospodinu Petru Topljaku Petrini Gradsko vijeće Grada Đurđevca ove je godine dodijelilo Javno priznanje Nagrada za životno djelo.

Ravnateljica Knjižnice Bernarda Ferderber osvrnula se na život, stasanje u umjetnika i ostvarene rezultate, a okupljenima se obratila i povjesničarka umjetnosti te autorica predgovora mape i kataloga, Mihaela Cik koja se osvrnula na likovno značenje izloženih slika i njihovu važnost u bilježenju kulture i tradicije našeg kraja. Na otvorenju izložbe prikazan je i dokumentarni film o autoru.

Izložba ostaje otvorena do 15. listopada 2019. te se može razgledati u prostorima Gradske knjižnice Đurđevac.