Otvorena velika izložba slika Marijana Štimca Oblici mašte u palači Sponza u Dubrovniku


Četvrtak, 17. svibnja 2018.

Đurđevački slikar i član udruge Peski-Art Đurđevac priredio je veliku izložbu slika u Dubrovniku koja je 14.svibnja 2018. u večernjim satima otvorena u monumentalnom zdanju palače Sponza u Dubrovniku na Stradunu.

Marijan Štimac otvorio je u atriju palače Sponza izložbu slika pod nazivom Oblici mašte/Shapes of Imagination, a na otvaranju su govorili slikar, likovni pedagog te autor teksta u katalogu izložbe Zdravko Šabarić, inače dopredsjednik udruge Peski-Art i v.d. ravnatelja Državnog arhiva u Dubrovniku, Ivan Venier.

Slikarstvo Marijana Štimca od samog začetka sedamdesetih godina nosi značajke profinjenog duhovnog izričaja. Mada izrazito figurativno, pričljivo, pa i naoko lako razumljivo, postavlja promatraču niz pitanja- tako počinje predgovor katalogu Oblici mašte za izložbu u Dubrovniku slikaru Marijanu Štimcu kojeg je napisao Zdravko Šabarić.

Posjetiteljima se obratio i sam slikar, a izložbu je otvorila Žaklina Marović, zamjenica župana Dubrovačko – neretvanske županije.

Da slike Marijana Štimca postavljaju promatračima niz pitanja, vidjelo se i prije otvaranja, i poslije otvaranja izložbe, kada su Sponzom prošli mnogobrojni domaći i strani turisti, koje su slike zaintrigirale i tražili su autora da im odgovori na njihova pitanja o svijetu prikazanom na slikama.

– Velika je privilegija imati mogućnost izlagati svoje radove u palači Sponza u Dubrovniku, mjestu koje posjećuje puno ljudi, što domaćih, što stranih turista. Posrećilo mi se da imam tu mogućnost i evo, izložba se dogodila u Dubrovniku. Izloženo je više od 60 radova- rekao je Štimac.

Inače, Marijanu Štimcu je ovo treća samostalna izložba, a izložba Oblici mašte će otvorena do 27. lipnja.