Otvorene izložbe Stanka Posavca i Hranimira Hloušeka


Ponedjeljak, 20. travnja 2015.

U galerijskim prostorima Muzeja Grada Đurđevca u petak 17. travnja otvorene su dvije izložbe. S početkom u 19 sati publici su najprije predstavljeni «Pejzaži» gospodina Stanka Posavca, 25 apstraktnih voštanih pastela na papiru. O toj izložbi, uz privremenu ravnateljicu Muzeja Grada Đurđevca Editu Janković Hapavel, govorio je i ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Marijan Špoljar, koji je istaknuo važnost održavanja izložbi poput «Pejzaža» Stanka Posavca, na koje đurđevačka, ali i koprivnička publika nije u potpunosti navikla. Vrijednost apstrakcije, dodao je, leži u poticanju publike na razmišljanje, propitkivanju vlastitih svjetonazora i tradicije. Isto tako istaknuo je važnost suradnje dvaju Muzeja i potrebu za suradnjom kulturnih institucija s ciljem obogaćivanja kulturne ponude u našoj sredini.

 

S početkom u 19:30 održano je otvorenje izložbe gospodina Hranimira Hloušeka, đurđevačkog kolekcionara, koja je privukla veliki broj znatiželjnika. Na izričit zahtjev gosp. Hloušeka o izložbi je u svega nekoliko rečenica govorila privremena ravnateljica Muzeja Grada Đurđevac Edita Janković Hapavel. Sam gospodin Hloušek istaknuo je kako publika zaslužuje vidjeti njegovu zbirku te kako je zbirka ta koja će posjetiteljima reći sve što ih zanima. Nakon službenog djela posjetitelji su mogli razgledati izložbu, ali i priupitati gospodina Hloušeka o važnosti pojedinih predmeta, na što im je on odgovarao s velikim žarom i entuzijazmom.

Otvorenja ovih dviju izložbi bila su kao i do sada popraćena glazbenim programom. Ovaj put su se publici predstavili polaznici 2. razreda Glazbene škole Fortunat Pintarić.

Svoju sakupljačku strast Đurđevčanin Hranimir Hloušek usmjerio je prema određenim cjelinama. Počeo je sa sakupljanjem lokota kojih je sada u zbirci preko 600 komada. Kolekciju s vremenom obogaćuje vojnim kacigama, ćuturicama, porcijama za ishranu. Drugu grupu sačinjavaju značke, medalje, oznake vojski (raznih vojnih grupacija) i država. Posebnu grupu čini Domovinski rat. Dio kolekcionarstva su i oznake automobila, a ono što treba posebno naglasiti su uvezene karikature Ice Voljevice (1983. – 2008.) koje je sakupio izrezujući ih iz dnevnog tiska. Zaljubljenik povijesti, istraživač i sam je restaurator pojedinih predmeta.

Obje izložbe ostaju otvorene do 10. svibnja 2015. godine.