Pčelari udruženi u proizvođačku organizaciju


Četvrtak, 6. srpnja 2017.

Klaster pčelara Podravina aktivno je krenuo sa realizacijom svojih ciljeva još početkom godine kada je predan zahtjev za priznavanje proizvođačke organizacije koja je u priznata u travnju ove godine od strane Ministarstva poljoprivrede.

Klaster trenutačno broji 43 člana od kojih su 33 aktivna člana, a 11 podupirući. Jedan od ciljeva je i povezivanje pčelara radi boljeg plasmana na tržištu i učinkovitijeg pregovaranja s otkupljivačima pčelinjih proizvoda na veliko i izboriti se za povoljnije otkupne cijene. Motivirani dosadašnjim radom došli su na ideju da se postupno krene u preradu i punjenje vlastitih pčelarskih proizvoda s naglaskom na kvalitetu i isključivo domaći med.

U te svrhe Grad Đurđevac je izdvojio 583 tisuće kuna za gradnju punionice meda. Do kraja godine u planu je nabava opreme za proizvodni pogon koji će financirati iz vlastitih sredstava, te onaj iz ruralnog razvoja RH. Klastera pčelara Podravina radi na  prijavama projekata kroz koje se želi educirati pčelare. Tako je organizirano i edukacijsko putovanje u Sloveniju, razne edukativne radionice, te se planira još veća organizacija Medvenih dana.

Udruživanje u proizvođačke organizacije malim proizvođačima daje priliku da svoje proizvode plasiraju na tržište  zajedno s drugim proizvođačima, unutar jedne organizacije, te na taj način osiguraju bolje uvjete prodaje.

Klaster radi na prekograničnoj suradnji sa Slovencima i Mađarima s kojima se za početak želi povezati radi razmjene iskustva. Njihovo detaljnije viđenje situacije o pčelarstvu možete pročitati na stranicama AgroKlub.com gdje je izašao članak o Klasteru pčelara Podravina.