Pero Topljak Petrina izlaže u Koprivnici


Ponedjeljak, 19. ožujka 2018.

Pod nazivom Podravina u srcu, tradicija u duši u nedjelju je u Galeriji Stepinac, Župe Blaženoga Alojzija Stepinca u Koprivnici, otvorena izložba slika đurđevačkog slikara Pere Topljaka Petrine.

Povodom 70 godina života i punih 50 godina umjetničkog rada, Topljak se koprivničkoj likovnoj publici predstavio s 50-tak ulja na platnu većeg formata na kojima je pokazao sve bogatstvo običaja, obrta i događanja u  nekadašnjoj Podravini, a time i svu raskoš svojega slikarskog talenta.

O Topljaku kao izvrsnom crtaču, kojega likovni kritičari najčešće stavljaju uz bok Ivanu Lackoviću Croati, o slikaru koji je najautentičniji čuvar tradicijske baštine Podravine, te najvjerniji etno-kroničar svojeg rodnog Đurđevca, govorila je Anđela Lenhard Antolin. Naglasila je kako se radi o slikaru koji nikad nije napuštao svoj rodni Đurđevac, a slike su mu bile izložene ili udomljene u najpoznatijim svjetskim galerijama, o slikaru koji nema formalnog obrazovanja, a njegov rad je zabilježen u svim svjetskim i hrvatskim enciklopedijama naive, o slikaru čije su slike prepoznatljive i po velikom broju likova, te svjetlu i životnoj radosti kojima zrače. Radi se o umjetniku koji iza sebe ima blizu 40 velikih samostalnih i 300-tinjak skupnih izložbi, a koji slikarstvo, poljoprivredu i Podravinu ni danas nije napustio.

Svoje kajkavske stihove, koji su dijelom nastajali i kao plod druženja i zajedničke suradnje na brojnim kolonijama i slikarskim mapama, krasnoslovio je Željko Kožarić –Mrvica. Galovoćevim i svojim stihovima pridružili su mu se, Krešo Blažek, voditelj Galerije Stepinac i peteranski pjesnik Miroslav Betlehem, dok su glazbeno ozračje sviranjem na cimbulama i pjevanjem obogatili Andrija Maronić i Anica Betlehem.

Izložbu, koja ostaje otvorena do 18. travnja, nadahnutom dobrodošlicom Đurđevčanima, otvorio je domaćin, župnik, vlč. Davor Šumandl.