Peščani po peti put održali manifestaciju Peščani svojemu Gradu


Nedjelja, 25. lipnja 2017.

Peščani su svečano po peti puta ispred Društvenog doma Mladen Markač održali već tradicionalnu manifestaciju pod imenom Peščani svojemu gradu 2017.

Ispred Doma tražilo se mjesto u hladu, a publika je mogla uživati u skoro dvosatnom bogatom kulturno-umjetničkom programu u kojem su nastupili: KUD Širine Novo Virje, Glazbeni sastav Gorbonuk iz Kloštra Podravskog, Udruga Sveti Juraj, Matica umirovljenika Grada Đurđevca i brojni drugi. Na štandovima su se predstavile brojne udruge i kreativni pojedinci sa svojim umijećem i radovima.

Posebna gošća je bila Sanja Benko iz mjesta Žabnica koja je ujedno i članica udruge Peski-Art Đurđevac, a okupljenima je predstavila svoju poeziju za koju je dobila prvu nagradu Mihovil Pavlek Miškina na književnom standardu na natječaju Hrvatskog Sabora kulture.

Ova priredba po prvi puta ima humanitarni karakter, a organizatori su se pridružili akciji Kolač ljubavi koju provodi Udruga udomitelja djece Osmijeh. Cilj humanitarne akcije  je da se  udomljenoj djeci po prvi puta omogući odlazak na ljetovanje.

U organizaciji ove manifestacije su sudjelovali Mjesni odbor Peski, Udruga Peski-Art Đurđevac, Udruga SKUP Đurđevac, Udruga žena Peski, Udruga Sveti Juraj i Udruga Osmijeh. Priredba je organizirana uz podršku i pokroviteljstvo Grada Đurđevca i Turističke zajednice Grada Đurđevca.

Okupljenima se prigodnim riječima obratila predsjednica Mjesnog odbora Ljubica Cestar i predsjednik Udruge Peski- Art Franjo Mihočka koji je zahvalio svima na sudjelovanju i potpori tijekom održavanja brojnih događanja koje redovito organizira udruga. Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Hrvoje Janči koji je pohvalio ovu već tradicionalnu manifestaciju koju Peščani organiziraju kao poklon svojemu Gradu, a koja se nalazi i u programu Picokijade.

Članovi Udruge  sv. Juraj Đurđevac prikazali su borbe mačevanja i prezentirali haramijske odore branitelja Grada iz turskog doba koje su sami izradili. Za kraj priredbe svim sudionicima podijeljene su zahvalnice, a druženje je nastavljeno uz kolače i piće osvježenja.