Peščani po šesti put održali manifestaciju Peščani svojemu Gradu


Utorak, 26. lipnja 2018.

Peščani su svečano po šesti puta ispred Društvenog doma Mladen Markač održali već tradicionalnu manifestaciju pod imenom Peščani svojemu gradu 2018

Priredba je to kulturna i zabavna sadržaja koja se održava u sklopu programa Picokijade, a priređuju je Mjesni odbor Peski i Udruga Peski-Art Đurđevac kao organizatori uz suorganizaciju udruga koje djeluju  u kvartu Peski i to Udruge žena Peski, Udruge udomitelja za djecu Osmijeh, Udruga Sveti Juraj i Udruga SKUP, a priredba se održava uz pokroviteljstvo i pomoć Grada Đurđevca i Turističke zajednice Grada Đurđevca.

Na početku programa prisutne je pozdravio predsjednik Mjesnog odbora Peski Stjepan Stanešić. Gradonačelnik Hrvoje Janči pozdravio je održavanje ove već tradicionalne priredbe i pohvalio aktivnosti koje redovito održavaju Peščani i prijateljske udruge.

Ispred Doma tražilo se mjesto u hladu, a publika je mogla uživati u bogatom kulturno-umjetničkom programu u kojem su nastupili: VS Đurđevčice kojima je to bila uvertira za veliki slavljenički koncert koji će povodom 20 godina rada održati zajedno sa Tamburaškim orkestrom HRT-a i brojnim uglednim gostima na Trgu svetog Jurja u nedjelju 1.srpnja. Zatim su tu još Zbor Matice umirovljenika Grada Đurđevca, Matija Vogrinčić koji je predstavio tekst kulturnog animatora nedavno preminulog Luke Kokotića, te nagrađenu pjesmu Sanje Flajs Vidaković na 37. recitalu kajkavske poezije u Svetom Ivanu Zelini. Kao posebno iznenađenje u plesno folklornoj koreografiji kola naše mladosti nastupile su udružene snage VS Katarine i dijela članica Matice umirovljenika koje su samo za ovu prigodu nastupile pod nazivom Đurđevečke koke 50+.

Na kraju programa predstavili su se i izveli skeč predstavnici udruge Sveti Juraj i posebno prezentirali vitešku srednjevjekovnu odoru od metala koju je sam izradio Jurica Šemovčan, a kao atraktivni završetak programa ispucana je kanonada iz kubura.

Na štandovima svoje uradke su izložili i kreativni pojedinci i članovi udruga organizatora i to: Ljubica Cestar, Ivana Hadžija, Zorica Vidaković, Marijanka Tomerlin, Vlatka Zubić, Nada Sedmak, Đurđica Franjić, Smiljka Lenhard, Pero Cik i Vesna Mihac i pokazali sve blago kreativnoga rada koje njeguju.

Kao i svake godine i ove priredba je imala posebne goste, a to je bila Kulturna udruga „Sveti Martin“ iz Dubrave (Vrbovečke) koja se predstavila programom revitalizacije dubravske reme, ogrlice koja se nosila uz narodnu nošnju, a predstavili su i originalnu dubravsku remu staru oko 200 godina čiju repliku su izradili po kazivanju kazivačica koje pamte kako je izgledala.

Priredba je i ovaj put imala humanitarni karakter jer su na štandu udruge Osmijeh posjetitelji mogli dati humanitarni prilog za poboljšanje materijalnih uvjeta rada udruge za udomitelje djece.