Peski Art Đurđevac: svečana primopredaja likovnih radova Općoj i veteranskoj bolnici Hrvatski ponos Knin


Srijeda, 5. veljače 2020.

U utorak, 4. veljače u Kninu Udruga Peski-Art Đurđevac uručila je donaciju likovnih radova Općoj i veteranskoj bolnici Hrvatski ponos Knin.

Likovni radovi nastali su na likovnoj radionici Peski-Art 2019. Đurđevac u sklopu manifestacije Podravina svojemu generalu koju udruga organizira u čast obljetnice oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Haagu i rođenog Đurđevčana generala Mladena Markača.

Svake godine likovni radovi daruju se gradovima i ustanovama koji posebno cijene doprinos hrvatskih branitelja i generala Markača hrvatskoj slobodi, a 2019. to je bio hrvatski kraljevski grad Knin i Opća i veteranska bolnica Hrvatski ponos Knin.

Protokol predaje započeo je točno u podne polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod spomenika Oluja 95 u središtu Knina gdje je delegaciju udruge dočekao gradonačelnik Knina dr.sc. Marko Jelić sa suradnicima, a pridružili su se i general Mladen Markač, ministar hrvatskih branitelja u vladi RH gosp. Tomo Medved, te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata Grada Knina.

U Općoj i veteranskoj bolnici Hrvatski ponos Knin upriličena je svečana primopredaja likovnih radova koja je započela pozdravom ravnateljice bolnice dr.med. Kristine Bitunjac, a nastavljena je prigodnim govorom predsjednika Udruge Peski-Art Franje Mihočke nakon čega je potpisom i uručenjem Darovnice i službeno donacija predana bolnici.

Prisutnima se tada obratio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je istaknuo važnost ovoga čina predaje donacije likovnih radova s obzirom da bolnica ima veteranski status i kako ona unosi novu nadu i vedrinu u rad bolnice s obzirom da je ista opterećena brojnim problemima u svome radu. Istaknuo je važnost veteranskog statusa bolnice te najavio rješavanje problema s kojima se bolnica susreće u svome radu, a najavio i daljnje pokroviteljstvo manifestacije koju provodi udruga Peski-Art kako bi i nadalje širili spoznaju o ciljevima kojima je manifestacija posvećena.

Poslije primopredaje donacije i druženja, a unatoč jakom vjetru i hladnoći upriličena je posjeta velebnoj kninskoj tvrđavi.