Petodnevna umjetnička radionica u Mađarskoj


Nedjelja, 30. srpnja 2017.

U naselju Tótszentmárton, hrvatskog naziva Sumarton u Republici Mađarskoj već niz godina provodi se kulturni projekt međugranične suradnje Kiparsko-umjetničke radionice na kojoj sudjeluju umjetnici iz Mađarske i Hrvatske. Umjetnička radionica ove godine održana je od 24.-28. srpnja, a na njoj je uz sudjelovanje mađarskih i hrvatskih umjetnika sudjelovao i predsjednik udruge Peski-Art Đurđevac Franjo Mihočka.

Domaćin i organizator umjetničke radionice je mjesna samouprava i umjetnička udruga, a voditelj je bio domaći kipar Isztvan Radnai.
Tótszentmárton ili Sumarton je relativno malo mjesto od oko 900 stanovnika u županiji Zala. To je mjesto u kojem od 17. stoljeća živi brojna zajednica Hrvata.

Očuvanje hrvatske svijesti ogleda se u čuvanju i njegovanju hrvatskog jezika, običaja, kulturne baštine, a i njeguje se dvojezičnost u natpisima na javnim ustanovama, kao i isticanje i hrvatske zastave uz mađarsku.

Sudionici umjetničke radionice iz Hrvatske koji su dolazili iz Đurđevca, Hlebina, Koprivnice, Hrženice, Varaždina, Preloga dočekani su vrlo srdačno i smješteni u obnovljenu i uređenu staru Kuriu u susjednom Tótszerdahelyu ili pak po vikendicama ljubaznih domaćina.

Nakon otvorenja umjetničke radionice koju je otvorio zamjenik Župana županije Zala, stvaralo se i radilo u Kulturnom domu u središtu mjesta. Pored stvaranja hrvatskih i mađarskih umjetnika, održavale su se i radionice za djecu te se tako promovirala i prenosila kultura na mlade buduće naraštaje.
Domaćini su svim gostima pokazali svoje kulturne i tradicijske znamenitosti, te je svaki dan organiziran prijem i druženje kod domaćina vinara, šumara ili pak kolega slikara i kipara. Povodom blagdana Svete Ane i Joakima svi zajedno prisustvovali su i misi u prekrasnoj crkvi Svetoga Martina.

S obzirom na petodnevno trajanje umjetničke radionice bilo je vremena za upoznavanje kraja, povijesti, za druženje i za naravno stvaranje novih prijateljstava i suradnje Hrvata iz domovine i potomaka Hrvata u inozemstvu, ali i za promociju naših običaja, kulture i naših manifestacija.