Picokijada 2021.: Podravina od leta do leta prikazala stare običaje


Nedjelja, 27. lipnja 2021.

Na Trgu sv. Jurja održana je povorka aranžiranih kola i defile oldtimer traktora Podravina od leta do leta. Povorka je sastavni dio Picokijade od samog početka, a samim time čuva izvornost i tradiciju đurđevačke Podravine. Ova manifestacija je jedinstvena pokretna izložba starih običaja i obrta te ruha i folklornog nasljeđa Podravaca, kakve nema drugdje u Hrvatskoj. Povorka je svojim prikazom sve posjetitelje podsjetila na zaboravljene običaje, zanate, nošnje, radove i način života.

Maštoviti sudionici zadali su težak zadatak ocjenjivanja žiriju u sastavu Edita Janković Hapavel, Silvija Zidar i Vanja Leš, a rezultati su sljedeći:

Priznanje za najsimpatičniju ekipu otišlo je u ruke članova Konjičkog kluba Virovski konjanici. Članovi KUD-a Gruntovec odigrali su skeč pod nazivom Ljubaf i za to su dobili priznanje za najzabavniju ekipu. Članovi Udruge uzgajivača hladnokrvnjaka i hrvatskog posavca Koprivničko-križevačke županije bili su najatraktivnija ekipa, dok je najtradicionalnija ekipa bila KUD Grgur Karlovčan i kalnovečki traktoristi s temom Kalnovečke pralje. Priznanje za najoriginalniju ekipu dobila je ekipa Udruge matice umirovljenika grada Đurđevca koja je u suradnji s Udrugom žena grada Đurđevca predstavila Đurđevačku mlekaru.

Nagrade je sudionicima povorke uručio gradonačelnik Hrvoje Janči koji je naglasio kako je ponosan jer je ovo rekordan broj sudionika povorke u zadnjih nekoliko godina.

- Svi vi odvajate svoje vrijeme kako bi očuvali i živjeli našu kulturnu baštinu, stoga mi je iznimno drago vidjeti da svake godine u povorci sudjeluje sve više udruga. Ovo je jedna od najvažnijih manifestacija u programu naše Picokijade- rekao je gradonačelnik Janči.

Priznanja za nesebično sudjelovanje dobile su i sve udruge koje su sudjelovale u ovogodišnjoj povorci.