Podravina svojem Generalu


Četvrtak, 17. studenoga 2016.

Dom Mladen Markač bio je premali za sve zainteresirane na svečanosti obilježavanja obljetnice izricanja oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Haagu, a održane u čast počasnog građanina Grada Đurđevca, heroja Domovinskoga rata generala Mladena Markača.

Udruga Peski-Art Đurđevac u suradnji s Turističkom zajednicom grada Đurđevca, Mjesnim odborom Peski-Đurđevac, Udrugom žena Peski i Udrugom cimbalista Hrvatske i ove je godine organizirala obilježavanje ove obljetnice. Kulturni je to događaj okupljanja kulturnih volontera i amatera, koji svojim angažmanom i doprinosom žele doprinijeti da se ovi značajni datumi ne zaborave.

Prisutne je pozdravila predsjednica Mjesnog odbora Peski Ljubica Cestar, a okupljenima se prigodnim riječima u ime Grada Đurđevca obratio predsjednik Gradskog vijeća Marijan Ružman. Zvonimir Kalčik ravnatelj Javne ustanove Doma hrvatskih veterana u Lipiku otvorio je izložbu likovnih radova nastalih na likovnoj radionici Peski-Art 2016. Đurđevac, a upravo te slike organizatori su darovali toj ustanovi.

Cilj je oplemeniti prostore gdje će hrvatski branitelji boraviti na rehabilitaciji. U kulturno-umjetničkom programu nastupila je Udruga cimbalista Hrvatske, Puhački orkestar DVD-a Đurđevac, glazbena skupina učitelja, nastavnika i profesora OŠ Ferdinandovac te recitatori- Matija Vogrinčić i učenice Gimnazije Dr. Ivana Kranjčeva iz Đurđevca, Anja Vujčić i Lana Rončević .

Na kraju svečanosti prisutni su se podsjetili na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara te pozvali sve da upaljenom svijećom na svojim prozorima odaju počast obrani i stradanju herojskoga grada Vukovara.