Podravina svojem generalu: obilježena šesta obljetnica izricanja oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Haagu


Četvrtak, 15. studenoga 2018.

U Domu Mladen Markač u Đurđevcu na Peskima. održana je već tradicionalna manifestacija Podravina svojemu Generalu kojom je obilježena šesta obljetnica izricanja oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Haagu, a održana je u čast generala Mladena Markača koji je i osobno prisustvovao manifestaciji.

Manifestaciji su prisustvovali gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči, potpredsjednici Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije Marijan Ružman i Verica Rupčić, zamjenik gradonačelnice Grada Pakraca Marijan Širac, ravnateljica Opće županijske Bolnice Pakrac i Bolnice hrvatskih veterana Marina Major, Predsjednik uprave Centra za vozila Hrvatske Davorin Pavlović, županijska i gradska vijećnica Dajana Milodanović i mnogi drugi.

Manifestacijom se obilježava datum 16. studeni 2012. godine kada je na Međunarodnom sudu u Haagu donesena oslobađajuća presuda za hrvatske generale Mladena Markača i Antu Gotovinu. Cijeneći važnost tog datuma ne samo za hrvatske generale nego i za cijelu Hrvatsku te kako se taj važan datum i događaj nebi zaboravio, grupa poštovatelja, prijatelja i sugrađana generala Mladena Markača pokrenula je prije šest godina kulturnu manifestaciju  likovne radionice „Peski-Art Đurđevac“ sa svečanom priredbom „Podravina svojemu generalu“ upravo u Đurđevcu, u kvartu Peski gdje je general Markač rođen i proveo djetinjstvo i mladost i gdje se rado vraća i dolazi.

Nositelj organizacije udruga Peski-Art Đurđevac uz suorganizaciju Mjesnog odbora Peski, Turističke zajednice Grada Đurđevca, Udruge žena Peski, Udruge udomitelja za djecu Osmijeh iz Đurđevca i Etno kuća obitelji Karlovčan, a pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja RH, Koprivničko-križevačke županije, Grada Đurđevca i Hrvatskog sabora kulture priredili su bogat kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili brojni izvođači: KUD Petar Preradović Đurđevac i to, mlada folklorna sekcija, tamburaška sekcija i ŽVS Katarine, zatim zbor Matice umirovljenika Grada Đurđevca, učenice Gimnazije Dr.Ivana Kranjčeva Đurđevac- Veronika Pintarec i Ema Domović te Matija Vogrinčić koji je prezentirao domaći kajkavski govor.

Okupljenima se prigodnim riječima obratio i gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči, gosti iz Pakraca, obiteljska prijateljica generala Mladena Markača gospođa Maja Pavlović te sam general Markač.

U sklopu svečanosti održana je i izložba likovnih radova sa likovne radionice Peski-Art 2018.Đurđevac, a o umjetničkim dosezima iscrpno je govorio umjetnički stručni voditelj i autor predgovora povjesničar umjetnosti prof.Franjo Horvat.

Kako bi širili spoznaju o važnosti donošenja oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Haagu, ali i promovirajući vrijednosti Domovinskoga rata, doprinosa hrvatskih branitelja i našega podravskoga generala i heroja Mladena Markača hrvatskoj slobodi, likovni radovi daruju se gradovima i ustanovama koji posebno cijene njihov doprinos ili su i sami doprinosili hrvatskoj slobodi.   Nakon što su likovni radovi bili darovani Gradu Đurđevcu, Koprivničko-križevačkoj županiji, Udruzi Specijalne policije iz Domovinskog rata, Javne ustanove Doma hrvatskih veterana u Lipiku i Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana, ove godine likovni radovi se daruju u Opću županijsku bolnicu Pakrac i bolnicu hrvatskih veterana.