Podravina u srcu i duši: na Interliberu predstavljeno bogatstvo nematerijalne kulturne baštine grada Đurđevca


Ponedjeljak, 18. studenoga 2019.

U nedjelju, pred mnogobrojnim posjetiteljima zadnjega dana zagrebačkoga Interlibera, Turistička zajednica i Grad Đurđevac, vlasnik titule EDEN-a, Europska destinacija izvrsnosti u čuvanju nematerijalne kulturne baštine, uspješno su predstavili dio svoje zaštićene nematerijalne kulturne baštine.

Na najljepši mogući način to su prvo učinili članovi Udruge sv. Juraj svojom scenskom izvedbom Legende o Picokima. Spletom đurđevačkih napjeva sa svojeg nosača zvuka to su potom učinile članice ŽVS Đurđevčice, pod vodstvom prof. Kristine Benko Markovica, a završili podravskom glazbom, članovi Hrvatske udruge cimbalista iz Đurđevca. Zamjetnu pozornost za đurđevačku zaštićenu gastro-baštinu izazvale su članice Udruge žena grada Đurđevca sa svojom pogačom z oreji.

Na izložbenom prostoru Muzejsko dokumentacijskog centra (gdje se dan prije uspješno predstavio i Muzej grada Đurđevca) interes za pogaču posebno je pokazao velik broj zagrebačkih Đurđevčana koji su tako željeli osjetiti i okus zavičaja.

Željko Kožarić, kapetan grad Picoka i Anđela Lenhard Antolin, voditeljica predstavljanja đurđevačke nematerijalne kulturne baštine na Interliberu, pozvali su sve prisutne u Đurđevac, u grad Picoka, na konzumaciju svih ostalih mnogobrojnih kulturnih, gastronomskih, sportskih i turističkih sadržaja, koje tijekom cijele godine nudi ova destinacija.