Poduzetnički inkubator Đurđevac: održana prezentacija javnog poziva za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća


Petak, 10. srpnja 2020.

U Muzeju Grada Đurđevca u organizaciji Poduzetničkog inkubatora Đurđevac ovaj je tjedan održana prva prezentacija Javnog poziva za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća kojega je raspisao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Prezentacija je okupila projektante, ali i brojne građane koji se planiraju prijaviti na ovaj poziv. Ovom prilikom prezentirani su raspisani uvjeti natječaja.

Programom se želi potaknuti primjena mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama na način da se smanji količina potrebne energije za zagrijavanje i hlađenje prostora odnosno osigura energetske i financijske uštede te poveća kvaliteta boravka u prostoru.

Građanima će se sufinancirati mjere energetske obnove do 60% prihvatljivih bespovratnih sredstava. Na javni poziv Fonda mogu se prijaviti građani čije kuće imaju više od 50% površine namijenjene stanovanju, do 3 stambene jedinice ili kvadraturu do 600 m2. Prijavitelji u toj kući moraju imati prebivalište, uredno vlasništvo i dokaz da je kuća u potpunosti legalna. Mogućnost prijave ovisi i o energetskom razredu pa se tako mogu prijaviti građani kontinentalne Hrvatske za obnovu kuća energetskog razreda D ili niže.

-Potencijalni prijavitelji trebaju krenuti s prikupljanjem dokumentacije i prijaviti se što ranije – u prvim sekundama budući da i za ovaj poziv vrijedi princip najbržeg prsta odnosno sredstva se dodjeljuju redoslijedom zaprimanja – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Maksimalni iznosi sufinanciranja određeni su za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo može dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava.

Podsjećamo da zaprimanje prijava započinje od 1. rujna 2020. godine od 9,00 sati.