Pogača z oreji predstavljena na radionici o povezivanju i umrežavanju žena u ruralnim područjima


Ponedjeljak, 3. prosinca 2018.

Pogača z oreji, kao zaštićeno nematerijalno kulturno dobro grada Đurđevca, posebno je predstavljena na dvodnevnoj radionici, koju je sa domaćim i inozemnim partnerima iz Austrije i Slovenije u sklopu projekta AAA LEADER BOTTOM UP APPROACH FOR WOMEN ON RURAL AREAS, organizirala Lokalna akcijska grupa Podravina.

Sudionice radionica su pokazale veliki interes za ovu đurđevačku poslasticu o čijem je terenskom i povijesnom istraživanju, te njenoj zaštiti govorila Anđela Lenhard Antolin, inicijatorica i koordinatorica zaštite pogače  z oreji. Sudionice radionice su bile posebice zainteresirane za  cocel z pogačom, novi gastro-turistički suvenir grada Đurđevca koji su im ponudile đurđevačke pogačarke, članice Udruge žena grada Đurđevca koje su i nositeljice, te promicateljice njene zaštite.

O ulozi žena kroz povijest na  radionici je predavanje održao i mag.his. Nikole Cika, a  svoje kreativne uratke i proizvode, među ostalim sudionicima, predstavile su i Đurđevčanke; Zorica Vidaković svoje tekstilno rukotvorje, a OPG Vesne Pintar najbolji podravski med.

- Cilj projekta je povezivanje i umrežavanje žena i LAG-ova na području Alpe-Jadrana. Takva će aktivnost pridonijeti suradnji žena u ruralnom području i otvoriti nove mogućnosti i ideje za projekte suradnje, a financiran je sredstvima Alpe-Saveza-Jadran, Koprivničko-križevačke županije i LAG-a PODRAVINA- rekla je u ime organizatora, Emina Lacković Hodalić iz  LAG-a Podravina.

Moderatorica ovih radionica bila je Julija Bakota, mag.ing.agr., koja je u sklopu panel rasprava potaknula sudionike da svojim prijedlozima i iskustvima pridonesu kreiraju novih projektnih ideja.
Sudionici radionica su posjetili i Poljoprivredno gospodarstvo Ivana Imbrišića u Kozarevcu gdje su im domaćice, Đurđica i Antonija, predstavile pogon prerade sira i ujedno bile primjer uloge žene u očuvanju obiteljske tradicije bavljenja poljoprivrednom djelatnošću.