Pogača z oreji prezentirana i đurđevačkim mladim kuharima


Petak, 18. svibnja 2018.

Nakon prošlotjedne uspješne prezentacije pogače z oreji, kao nematerijalnog kulturnog dobra Grada Đurđevca i đurđevačke Podravine, pred nastavnicima kuharstva u koprivničkoj Obrtničkoj školi, sad je pogača predstavljena i budućim kuharima i konobarima u đurđevačkoj Strukovnoj školi.

O njenoj posebnosti im je govorila Anđela Lenhard  Antolin, inicijatorica i koordinatorica njene zaštite pri Ministarstvu kulture RH, a pokaznu radionicu su s učenicima drugog razreda, i ovom prilikom  održale poznate đurđevačke pogačarke, Ljubica Dobravec, Brankica Balabanić i Verona Lenhard, članice Udruge žena  Grada Đurđevca.  Zahvaljujući prethodnoj animaciji  i dobroj pripremi  stručnih nastavnika kuharstva Josipa Kolarevića, Đurđice Časar i Mirka Vujića, učenici su na radionici pokazali zamjetan interes za pripremu ovog autohtonog podravskog kolača.

U tome se posebno istakao, slijedeći naputke đurđevačkih pogačarki , učenik II. razreda Mihael  Jovanović iz Ferdinandovca. On je odmah, zbog dobro i uspješno odrađenog posla,  od svog stručnog nastavnika J.Kolarevića zaradio peticu. Dobrodošlicu članicama Udruge žena, koje su nositeljice zaštite, te promicateljice i prezentatorice pogače z oreji, poželio je i Darko Špoljar, ravnatelj đurđevačke Strukovne škole.