Pogača z oreji uskoro i u ponudi Hotela Picok


Utorak, 24. svibnja 2022.

Članice Udruge žena grada Đurđevca održale su svoju prvu ovogodišnju radionicu za pripremu pogače z oreji, koja je od prošle godine upisana na listu zaštićene nematerijalne kulturne baštine Grada Đurđevca pri Ministarstvu kulture i medija RH. Održale su je u Hotelu Picok, kao rezultat nedavnih dogovora o suradnji između članice Udruge i Uprave hotela.

 -Ovu jedinstvenu poslasticu i tradicijsku posebnost, koja je naš grad upisala na visoko mjesto u gastronomiji Hrvatske želimo imati u redovnoj ponudi našega hotela- rekla je voditeljica hotela Marina Deak Dugina, i time pojasnila poziv đurđevačkim „pogačarkama“ da postupak i posebnost u pripremi pogače z oreji pokažu i o njoj pouče hotelske kuharice.

-Pogača se kod nas doma, kao i kod većine đurđevačkih obitelji pripremala. Moja baka i mama su pri tome bile prave majstorice, međutim ja pogaču nikad nisam sama pripremala. Ovo mi je prvi puta, rekla je Jasna Roštan, kuharica, a inače vrsna hotelska slastičarka. Pohvala za pripremu prve hotelske pogače z oreji Jasni  Roštan došla i od drugih prisutnih članica Udruge žena, koje su nadgledal“ i pomno pratile njen nastanak, a posebice od Mirjane Mišulin, glavne đurđevačke „pogačarke“, odnosno predsjednice Udruge žena grada Đurđevca.

-Prije svega jako sam zadovoljna što su se naši nedavni dogovori s voditeljicom Picoka počeli vrlo brzo i realizirati i s radošću očekujemo da se naša pogača z oreji konačno bude mogla naručiti i isprobati, ne samo u našim kuhinjama i izložbama nego i u našem hotelu. Naravno i na izložbi kolača za vrijeme ovogodišnje Picokijade, na kojoj će se moći kupiti i naša nova kuharica „Pogače i druge finoče domače“. U njoj  je izvorni recept za pogačo z oreji, ali i s drugim nadjevima, te recepti  i za druge kolače domače na standardnoj  štokavštini i na  đurđevačkoj kajkavštini, zaključila je Mirjana Mišulin.