Pogača z oreji završila među koricama Podravskog zbornika


Subota, 23. studenoga 2019.

Na promociji Podravskog zbornika koja je u četvrtak održana u đurđevačkoj Gradskoj knjižnici, članice Udruge žena grada Đurđevca, „pogačarke“, sve prisutne su počastile slasnom pogačom z oreji, a Vladimira Miholeka iznenadile i poklonom „coclom z pogačom“, kao gastro-suvenirom Grada Đurđevca.

Naime, Vladimir Miholek je u ovogodišnjem Podravskom zborniku, objavio podulji tekst o Pogače z oreji, kao tradicijskom jelu od tijesta. Tekst je to o pogače z oreji, koji je ovaj vrijedni i temeljiti istražitelj đurđevačke povijest i prošlosti, napisao kao jedan od priloga za dobivanje njene zaštite.

–Miholekov rad je bio dragocjen prilog za njenu zaštiitu, a potpora Grada Đurđevca i njegove Turističke zajednice neobično važna- naglasila je Anđela Lanhard Antolin, inicijatorica i koordinatorica zaštite pogače z oreji, dodala je da kako se upravo očekuje odluka Ministarstvo kulture RH o njenoj trajnoj zaštiti.

Naime, pogača z oreji od travnja 2017. godine ima status preventivno zaštićene nematerijalne kulturne baštine. Nakon toga, više od dvije godine đurđevačke „pogačarke“ su održale  brojne radionice, bile na gastro-kongresima i TV i turističkim prezentacijama, a uz to obavile i dodatno terensko istraživanja. Budući da su svi dokazni materijali već u Ministarstvu kulture RH, nositeljice njene zaštite, članice Udruge žena grada Đurđevca, s pravom uskoro očekuju njenu trajnu zaštitu.