Pogača z oreji dobila oznaku Kvaliteta Podravine


Četvrtak, 22. studenoga 2018.

Među 20-tak podravskih proizvoda (od Ludbrega do Pitomače) i đurđevačka pogača z oreji, koja je od prošle godine na listi preventivne zaštite Ministarstva kulture, kao nematerijalno kulturno dobro grada Đurđevca i đurđevačke Podravine, dobila je regionalnu oznaku  Kvaliteta Podravine.

-Značajna je to kockica u mozaiku zaštite, očuvanje i promocije naše pogače, što će se izvrsno uklopiti u njenu trajnu zaštitu i bolju prezentaciju. Regionalna oznaka Kvaliteta Podravine sigurno će potaknuti i samu ponudu pogače z oreji u gradu Đurđevcu, kao gastro-delicije, ali kao jedinstvenog gastro-suvenira, naglasila je koordinatorica njene zaštite Anđela Lenhard Antolin. Mirjana Mišulin, predsjednica Udruge žena grada Đurđevca (koje su nositeljice zaštite), dodala je da članice Udruge žena s pogačom z oreji i ostali kreativni uratci ove udruge i ove godine biti na ponudi u sklopu adventskih događanja u Đurđevcu.

–Poznato je da je Turistička zajednica Grada Zagreba svoj ovogodišnji Advent proširila i na Đurđevac, pa smo odlučile biti dio sadržajima bogatog đurđevačkog Adventa na prostorima uz Stari grad. Našu pogaču z oreji zagrebačkim i drugim gostima ponudit ćemo u Đurđevcu u obliku cocla z pogačom, kao gastro-turistički suvenir, a time i obogatiti naš Advent, najavila je Mirjana Mišulin.