Postavljen klopotec: ovogodišnje Bartolovo proslavljeno u Vinariji Bukovčan


Nedjelja, 22. kolovoza 2021.

Tradicija nije prekinuta ni ove godine. U čast sv. Bartola vinskoga sveca, zaštitnika grožđa i vinograda đurđevački su vinogradari na njegov dan, na blagdan sv. Bartola u svojim vinogradima podigli klopoteca.

Najsvečanije i najveselije je bilo u Malom Kostanju, u Vinariji Bukovčan, poznatog vinogradara i vinara Igora Bukovčana. On je od ovogodišnje Picokijade vlasnik i gradonačelnikova vina koje je okićeno zlatnom medaljom, a to je prema uhodanoj turističkoj tradiciji glavni razlog da se za Bartolovo u njegovu vinogradu na najvidljivije i najviše mjesto postavi klopotec.

Uz Turističku zajednicu grada Đurđevca tradicionalno ga postavlja Udruga vinogradara i voćara Đurđevac, pa je to bio i jedan od razloga da su se svi njeni članovi okupili na svečanom činu podizanja klopoteca u vinogradu obitelji Bukovčan.

Brojnim đurđevačkim vinarima obratio se predsjednik Udruge vinogradara i voćara Đurđevac Marijanko Ređep koji se ovom prilikom zahvalio i Gradu Đurđevcu na tradicionalnoj kupnji klopoca za Bartolovo te domaćinu Igoru Bukovčanu.

Okupljene je pozdravio gradonačelnik Hrvoje Janči koji je svim vinogradarima čestitao dan Sv. Bartola i poželio da ove godine bude još više mošta i kvalitetnih vina te tim putem najavio novu mjeru koju će Grad Đurđevac uvesti, a to je sufinanciranje troškova navodnjvanja u vinogradima.

Ceremoniju postavljanja klopoca predvodio je Željko Kožarić- Mrvica, a Igor Bukovčan pokazao se kao odličan domaćin pa je proslava Bartolova, uz lijepo vrijeme, dobru kapljicu, gastronomsku ponudu i dobru pjesmu potrajala do kasnih noćnih sati.