PRED VIJEĆNICIMA PRORAČUN I PRODAJA ODMARALIŠTA


Utorak, 26. studenoga 2013.

ĐURĐEVAC - Četvrtak koji slijedi 28-og mogao bi biti prijelomni dan za đurđevačku vlast i oporbu, jer će se pred gradskim vijećnicima uz prijedlog novog proračuna konačno naći odluka hoće li prodajom odmarališta u Prvić Luci pokriti minuse u proračunu i dati si priliku za iskorak u razvoj. Naime, nakon što im je za prošlu sjednicu pripremljen popis ukupne imovine kojom raspolaže đurđevačka lokalna uprava, oglašena je prodaja nekretnina u gradu i okolici čiji su rezultati prilično porazni.

- Od sveg ponuđenog zaprimili smo samo dvije valjane ponude za kupnju dva stana i to je sve na što možemo računati, dakle nekakvih 250 tisuća kuna od prodaje imovine u ovom trenutku, izvijestio je gradonačelnik Željko Lacković.

Iako se blagajna neće moći pokrpati bez prodaje odmarališta, SDP-ova oporba u Gradskom vijeću najavila je da za tu odluku neće dići ruke ni pod cijenu nedonošenja proračuna i novih izbora. Lacković pak upozorava da oni imaju svega tri od ukupno 16 vijećnika, no ako se SDP i složi s primjerice HDZ-om pa proračun ne bude donesen, veli da nema straha od nove provjere volje birača.

- Svakako mi je jasno da ne mogu računati na glasove SDP-a, ali to ne znači da ćemo mi doći do novih izbora. U slučaju da do njih ipak dođe, ja moja opcija smo spremni za te izbore, jer vjerujem da građani Đurđevca su svjesni trenutka, da se energično mora krenuti u novi razvojni ciklus, smatra gradonačelnik.

Izbori koji bi promijenili odnose moći unutar Gradskoga vijeća možda bi i bili najbolje rješenje za sve, jer u sadašnjem sastavu 10 oporbenih vijećnika može vezati ruke gradonačelniku, pa makar se pri tome na istoj strani našli rukom pod ruku SDP i HDZ.

- Ja sam izabran na izborima, ja vučem poteze i ne mogu si dozvoliti da mi se rebalansom ovogodišnjeg proračuna dozvoli planiranje šest milijuna kuna, a kasnije mi se osporava pravo da prodam imovinu čiji prihod je već potvrđen, poručio je Ž. Lacković.

U ovu godinu đurđevačka uprava ušla je s minusom od 4,2 milijuna kuna, a unatoč vraćanju dijela obaveza, jer su se nakon izbora otkrili novi dugovi, u 2014. Grad će ući sa otprilike istim utegom. Podvlačenje crte pod poslovanje bivše vlasti vraćanjem dugova, priprema budućih projekata ili novo zaduživanje radi njihovog provođenja u sufinanciranju s euro fondovima - ništa od toga neće biti moguće bez prodaje sadašnjeg hostela na Prviću, zaključio je gradonačelnik Lacković.

Izvor: Radio KOprivnica