Predavanje o pravima osoba s invaliditetom: Mali Princ održao još jednu psihološku radionicu za roditelje


Ponedjeljak, 3. rujna 2018.

U prostorima Udruge Mali princ održana je još jedna psihološka radionica za roditelje djece i odraslih osoba s intelektualnim teškoćama.

Radionica je održana pod stručnim vodstvom Danijele Hodalić, diplomirane psihologinje a tema radionice je bila Emocije. Roditelji su razgovarali o vrstama emocija, kako reagirati u određenim situacijama, kako se nositi sa svojim teškim emocijama i kako reagirati na teške emocije svoje djece.

Cilj psiholoških radionica za roditelje je omogućiti protok informacija, znanja, vještina i podrške koji roditeljima koriste u ispunjavanju roditeljskih odgovornosti, razmijeniti ideje, bolje upoznati sebe i druge roditelje sa sličnim problemima i kroz razgovor razmijeniti iskustva, preispitati sebe i svoje postupke te vježbati komunikacijske vještine kako bi postali sigurniji, samopouzdaniji i zadovoljniji.

Nakon psihološke radionice održano je i predavanje o pravima osoba s invaliditetom.

Predsjednica Udruge Kristinka Štefan prisutne je upoznala s pravima osoba s invaliditetom u zdravstvenom sustavu, sustavu odgoja i obrazovanja i u sustavu socijalne skrbi. Kako bi roditelji bili dobro informirani podijeljen im je i Katalog pravo djece s teškoćama u razvoju koji sadrži iscrpni prikaz svih prava, uvjeta i načine pod kojim se ostvaruju, postupaka koje obuhvaćaju te iznose naknada koje ostvaruju korištenjem pojedinih prava. Roditelji su posebno upoznati i sa novostima u stomatološkoj zaštiti djece s teškoćama i osoba s invaliditetom.