Predstavljanje kalendara-plakata poezije za 2017.


Nedjelja, 22. siječnja 2017.

Svoje je aktivnosti u novoj godini Ogranak Matice hrvatske u Đurđevcu započeo predstavljanjem kalendara-plakata poezije, projekta koji uspješno traje već 17 godina.

Cilj je kalendara-plakata poezije popularizacija podravskih pjesnika i njihovog stvaralaštva, a ove je godine on posvećen hrvatskoj književnici i političarki Mari Matočec povodom 50. obljetnice njezine smrti.

Predstavljanje kalendara-plakata poezije održano je u Gradskoj knjižnici u Đurđevcu, a o biografskim podacima iz života Mare Matočec govorio je predsjednik Ogranka povjesničar Nikola Cik. Urednica kalendara Mihaela Cik napomenula je da ovogodišnji kalendar nosi naslov „Moga roda dobra duša“ po stihu iz pjesme Mare Matočec koja je svojevrsna oda seljačkom načinu života. Osvrnula se i na njezin rad u politici, prosvjeti sela i borbi za prava žena te na njezino književno stvaralaštvo. Pjesme Mare Matočec čitali su članovi Ogranka, a u glazbenom je dijelu nastupio Jure Jakelić.

Ovaj kalendar-plakat poezije pokazao je da postoji potreba za daljnjim istraživanjima života i stvaralaštva Mare Matočec, a članovi Ogranaka Matice hrvatske u Đurđevcu izrazili su spremnost da to i učine te tako iskažu poštovanje toj iznimnoj ženi.