Predstavljena knjiga Obitelj Braun – Uspon i tragedija obitelji Braun autora Zdravka Šabarića


Nedjelja, 29. rujna 2013.

Pred mnogobrojnom publikom u Galeriji Stari grad u petak 27. rujna 2013. godine predstavljena je knjiga Obitelj Braun – Uspon i tragedija đurđevačke obitelji Braun. Izdavač ovog ukoričenog izdanja je Centar za kulturu, a tiskana uz potporu Koprivničko-križevačke županije, gosp. Slavka Čambe i Grada Đurđevca. Njen autor, Zdravko Šabarić  daje pregled ove obitelji stavljajući težište na ispovijest još živućeg člana obitelji Borisa Bauna rođenog 1920. godine u Đurđevcu.

Osvrt na knjigu dala je stručna suradnica dr.sc. Mirjana Repanić Braun, znanstvena savjetnica iz Instituta zapovijest umjetnosti u Zagrebu, a o knjizi govorio je sam autor Šabarić, te Boris Braun počasni građanin grada Đurđevca, koji se nakon minute šutnje za njegove stradale prijatelje, obratio đurđevačkoj publici sa zahvalom. U prigodnom dijelu programa nastupio je Matija Vugrinčić, čitajući citate o Braunovima iz knjige Slavka Čambe «Naša Sečanja.»

Centar za kulturu Đurđevac, već nekoliko godina zaredom nastoji svojim programima zabilježiti ljude koji su ostavili trag svojim djelovanjem, a sve s ciljem čuvanja i njegovanja identiteta, kulture i povijesti ovog kraja - od pogleda na lik dr. Bazijanca, tradicijske glazbe đurđevačke Podravine, reprinta razglednica starog Đurđevca do očuvanja đurđevečkog dijalekta. Braunovima pripada posebno mjesto, a o njihovom značenju svjedoči upravo ova knjiga. – istaknula je u svom govoru ravnateljica Centra za kulturu Edita Janković Hapavel.

U ime gradonačelnika grada Đurđevca  Željka Lackovića nazočne je, uz osvrt na značenje obitelji Braun, pozdravio Martin Mahović, pročelnik Odjela za pripremu projekta i razvoj Grada Đurđevca.

Imovina obitelji Braun stvorena je još za Austro-Ugarske. U knjizi kroz pojedine teme upoznajemo značenje pojedinih članova u obitelji, od dolaska u Đurđevac, te značaj za razvoj gospodarstva. Emanuel Braun rođen je 1845. godine u Austro –Ugarskoj, odnosno Mađarskoj. Svojim dolaskom u Đurđevac bavio se isprva sitnom trgovinom, a prema nekim navodima i trgovinom starih krpa. Svojim marljivim radom stekao je određeni kapital kojim je pokrenuo mlinarsku proizvodnju, te je 1885. godine stvorio u Đurđevcu pri moderni paromlin, a potom u Koprivnici 1902., Novigradu 1910. i Kloštru 1912.godine. U sklopu đurđevačkog paromlina bile su i pilana i električna centrala. Početkom 19.stoljeća osnovao je s dioničarima u Koprivnici tvornicu ulja, a u Đurđevcu kupio oko 200 hektara pješčane parcele, na lokalitetu koji se i danas zove Pustara gdje se nalazi lovački dom nazvan «Fazanerija Peski». U pogonima i imanju na «pustari» zapošljavao je stotinjak siromašnih mještana i ostao i dan-danas upamćen po socijalnim aktivnostima. Tako je, uz ostalo, u vrijeme Božića obukao deset najsiromašnijih dječaka. Bio je aktivan kroz cijeli život. Bio je i zastupnik u skupštini Bjelovarsko-križevačke županije i član vijeća Trgovinsko-obrtne komore u Zagrebu. Na Gospodarsko-šumarskoj izložbi u Zagrebu 1891. bio je nagrađen malom kolajnom za kvalitetu lignita iz ugljenokopa u Kozarevcu.

Braunovi su bili izuzetno sposobna i poduzetna obitelj. Uz mlinarstvo ulagali su i u uljarstvo, elektrifikaciju, zlatarstvo i rudarstvo.

Za kvalitetu ugljena Emanuel Braun bi je nagrađen malom kolajnom na Gospodarsko-šumarskoj izložbi u Zagrebu 1891. godine. Njega u poslovima nasljeđuje sin Šandor (Đurđevac 1877.- Auschwitz, 1942.)

Njihovom inicijativom, kao najvećih dioničara u proizvodnji ulja, započinje i gradnja velikog proizvodnog pogona, na mjestu današnje «Podravke» u Koprivnici u ul.Ante Starčevića, a još i dan danas može se vidjeti dio te gradnje.

O izuzetnoj kvaliteti ulja svjedoče i podaci da je to ulje nagrađeno zlatnom medaljom na međunarodnoj izložbi u Londonu 1934., 1935., i 1936., a 1937. srebrnim pokalom.

Zahvaljujući Braunovima provedena je i elektrifikacija Đurđevca 1929.godine.

Na žalost ratni vihor nije ostavio pošteđenu ni ovu židovsku obitelj. Jedini preživjeli član obitelji danas je devedeset trogodišnjak Boris Braun. Svoja sjećanja i svjedočenja o teškom stradanju ljudi, te svom povratku na slobodu u svojoj potresnoj ispovijesti Boris Braun prepričava u ovoj knjizi.

Uz predstavljanje knjige priređena je i dokumentaristička izložba o obitelji.

Edita Janković Hapavel