Prezentirana izrada pogače z orejima


Subota, 18. ožujka 2017.

U Muzeju Grada Đurđevca pred brojnom publikom Anđela Lenhard Antolin i Udruga žena Grada Đurđevca prikazale su kak se to spravlja pogača z oreji.

Na njihovu inicijativu zatraženo je da se pogače z orejima proglasi kao nematerijalno kulturno dobro, a prijava za zaštitu je predana u Ministarstvo kulture.

Za prijavu je prikupljena sva dokumentacija vezana uz tradiciju izrade ovog kolača u našem kraju, a snimljen je i  video koji je ovom prilikom po prvi puta prikazan publici. Članice Udruge žena publici su rado u živo prezentirale proces pripreme ovog kolača, a nakon što su ga zamijesile kolač je ispečen u Restoranu i pivnici  Stari grad.

Podravska pogača z oreji stara je jednostavna i izvrsna poslastica koju na području đurđevačke Podravine (od Podravskih Sesveta do Novigrada Podravskog ) priprema već pet generacija domaćica grada Đurđevca i područja oko njega. Terenska istraživanja koja su provedena pokazala su da to nije bio kolač koji se spravljao za blagdane, nego za jesenske i zimske poljoprivredne berbe i kućanske poslove, u koje je bilo uključeno više ljudi, ali i za vrijeme Korizme i posta, To je bio seljački kolač stoga ne postoji pisani recept već se recept prenosio s koljena na koljeno- rekla je Anđela Lenhard Antolin.

Posljednjih 50-godina pogača z oreji je i nezaobilazni eksponat na tradicionalnim izložbama kolača za vrijeme Picokijade, te je redovna poslastica na stolovima brojnih đurđevačkih obitelji i tradicijskih restorana.

Duga tradicija pripreme u ovom đurđevačkom dijelu Podravine, njena jednostavnost, relativna nutritivna vrijednost, te bogatstvo okusa koji nosi sa sobom, bili su osnovni poticaji da pokrenemo, prvo njenu zaštitu kao nematerijalnog kulturnog dobra pri Ministarstvu kulture RH i UNESCO-u, a potom i na europskom nivou- istaknula je Anđela.

Posebno se zahvalila članicama Udruge žena čija je udruga nositelj ovoga projekta, svim kazivačicama koje su svjedočile o postojanju i izradi ovog kolača, potpori Turističke zajednice, Muzeju Grada Đurđevca, Boži Đurinčiću i svima ostalima koju su radili na projektu.

Za kraj članice Udruge žena sve su posjetitelje ponudile s pogačom koja je brzo nestala s tanjura, a nakon degustacije pogače publici je otkriven i recept za pripremu pogače.

Ovime će turistička ponuda Đurđevca dobiti još jednu prepoznatljivu gastronomsku deliciju.


OSNOVNI RECEPT:

1 kg glatkog brašna

0,50 mlake vode

10 g soli

150 g šećera

500 g oraha

1 žlica masti

PRIPREMA:

Od brašna, soli i  vode zamijesiti glatko tijesto, a orahe istući u drvenom možđaru ili samljeti u stroju za meso. Tijesto se razvalja i pospe prvim dijelom oraha i šećera. Posuti orasi i šećer se lagano utisne u tijesto i ono se mora preklopiti. Preklopljeno tijesto se ponovo razvalja, pospe drugim dijelom oraha i šećera i ponovo preklopi. To se ponavlja još  jednom. Uz kratke odmore između preklapanja, na kraju se tijesto razvalja u veličinu tepsije. Stavi se u namašćenu tepsiju, gornja kora prošara u obliku romba tupim nožem i nabocka vilicom i peče u zagrijanoj pećnici 40 minuta na 180 stupnjeva.