Projekt “Sjeverozapadna Hrvatska – Regija digitalnih muzeja”


Nedjelja, 15. prosinca 2013.

Grad Đurđevac je kao jedan od projektnih partnera u petak 13. prosinca 2013. godine bio u Zagrebu na svečanom predstavljanju projekta „Sjeverozapadna Hrvatska – Regija digitalnih muzeja“. Ispred Grada Đurđevca na svečanom predstavljanju projekta bili su gradonačelnik Željko Lacković, ravnateljica Centra za kulturu Đurđevac Edita Janković Hapavel i Martin Mahović, a dočekao ih je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić sa svojim suradnicima. 

Radi se o projektu koji je zajednički osmišljen na devet lokacija u šest županija Sjeverozapadne Hrvatske - Stari Grad Đurđevac, Koprivnica (Muzej grada Koprivnice), Muzej Međimurja - Stari Grad Čakovec, Varaždinske toplice (Aquae Iasae), Stari grad Kalnik, Krapina (Muzej krapinskih neandertalaca), Dvor Veliki Tabor, Zagreb (Muzej osjeta u tunelu ispod Griča) i Velika Gorica – Šćitarjevo (rimski grad Andautonija). Projektni partneri iz šest županija SZ Hrvatske odabrali su lokacije – muzeje, građevine i lokalitete povijesnog i/ili kulturnog značaja, na kojima će predstaviti jedinstvenu priču o povijesti i tradiciji, ljudima i događajima SZ dijela Hrvatske, prezentirajući ih uz korištenje novih tehnologija, u komunikaciji s publikom digitalnog doba.

Osnovni cilj projekta je unaprjeđivanje turističke ponude stvaranjem novog, atraktivnog i raznovrsnog turističkog proizvoda, te promidžba bogate povijesne i kulturne baštine. Integrirajuća sastavnica projekta je stvaranje integralnog tržišnog pristupa svih devet lokacija sa svrhom uspostavljanja jedinstvenog međužupanijskog turističkog brenda, kroz razvoj zajedničkog promotivnog nastupa i stvaranje krovnog marketinškog imidža. 

Grad Đurđevac u sklopu projekta želi razviti potencijale svoje zaštićene baštine (materijalnu i nematerijalnu baštinu koja ima status kulturnog dobra RH). Projektom je zamišljeno da utvrda Stari grad dobije mjesto u stalnom muzejskom postavu, multimedijalno prezentirana posjetiteljima (muzejski dio – dio projekta), te da se uredi Stari grad sa scenom za uprizorenje „Legende o Picokima“, na način da se rekonstruiraju bedemi s branič-kulama, gradskim vratima i opkopima.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobrilo je tehničku pomoć u pripremi i razradi projekta radi sufinanciranja iz fondova EU u razdoblju 2014.-2020..