Radionica izrade Pogače z oreji: počeo Tjedan cjeloživotnog učenja u Gradskoj knjižnici Đurđevac


Utorak, 1. listopada 2019.

Tjedan cjeloživotnog učenja nacionalna je obrazovna kampanja u kojoj se građanima na neposredan, često i neformalan način, prenosi poruka o važnosti obrazovanja i učenja, obilježava se od 30. rujna do 6. listopada, a kampanji se pridružila i Gradska knjižnica Đurđevac organiziravši u ovom tjednu mnoštvo kreativnih radionica, predavanja i promociju knjige.

Izrada Pogače z oreji naziv je prve radionice koju je održala Udruga žena Grada Đurđevca s učenicima 4.c razreda Osnovna škola Đurđevac. Gospođa Anđela Lenhard-Antolin u uvodnom dijelu održala je kratko edukativno predavanje o Pogači z oreji, zaštićenom nematerijalnom kulturnom dobru Grada Đurđevca. Uslijedila je radionica izrade pogače, u kojoj su gospođa Mirjana Mišulin i gospođa Branka Balabanić s učenicima zamijesile tijesto, razvukli ga  i posipali orasima i šećerom te ga tri puta preklopili kako bi dobili traženu strukturu i kvalitetu pogače.

Na taj način su učenici na zabavan način naučili proces izrade ove odlične đurđevačke poslastice. Uslijedilo je i nagradno pitanje o procesu izrade pogače, na koje je najdetaljnije i najtočnije odgovorila učenica Tea Petrović i na taj način postala prva ambasadorica Pogače z oreji u osnovnoj školi.

Na kraju ove vrlo vesele radionice učenici su  i isprobali ispečenu pogaču i uživali u bogatstvu okusa koji ona pruža.

Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Udruge žena grada Đurđevca.

Program je sufinanciran od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske.