Ruka podrške i prijateljstva: udomiteljima i udomljenoj djeci kroz projekt osigurana stručna pomoć u svladavanju svakodnevnih izazova


Srijeda, 22. travnja 2020.

Udruga udomitelja za djecu Osmijeh uz pomoć Grada Đurđevca prijavila je projekt Ruka podrške i prijateljstva na raspisani natječaj Ministarstva za demografiju , obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Ovih dana u udrugu je stigla lijepa vijest da je projekt odobren. Radi se o projektu koji će trajati tri godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi oko 518.000,00 kn.

U sklopu projekta udomitelji i udomljena djeca steći će nova znanja i vještine rada na računalu, održati će se niz likovnih radionica, suprevizija , susreta udomiteljskih obitelji i djece s ciljem širenje mreže udomiteljstva  i razmjenom iskustava.

Provedbom programa unaprijediti će se kompentencije udomitelja za djecu da se lakše nose sa izazovima udomiteljstva i sve većim zahtjevima, budući da djeca koja dolaze na smještaj imaju višestruke teškoće koje zahtijevaju poseban angažman te stručna znanja i vještine. Udomitelji će dobiti konkretnu podršku kroz supervizije te putem niza edukacija, u skladu sa prepoznatim potrebama udomitelja koji će biti sudionici edukacije. Djeca će kroz sudjelovanje na radionicama na zabavan i neformalan način naučiti se pravilno izražavati te će se poboljšati njihova koncentracija, razviti će se komunikacijske sposobnosti i vještine. Nadalje, razviti će se kreativnost, sposobnost svladavanja gradiva, poticati će se druženje, zajedništvo i sport.

U svim radionicama će sudjelovati volonteri udruge te će se na taj način poticati volonterstvo. Kroz promocije udomiteljstva, građani će biti upoznati s dobrobitima udomiteljstva, tj. s činjenicom da je udomiteljstvo najbolji alternativni oblik skrbi za djecu.

Partneri na projektu su Centar za socijalnu skrb Đurđevac, Centar za socijalnu skrb Slavonski Brod, a program uz Ministarstvo sufinancira i Grad Đurđevac.