Sakralni inventar crkve sv. Rozalije u Đurđevcu dobio status kulturnog dobra


Utorak, 11. siječnja 2022.

Početkom siječnja ove godine u Grad Đurđevac stiglo je rješenje od Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske kojim se utvrđuje da Sakralni inventar crkve sv. Rozalije u Đurđevcu ima status kulturnog dobra. Sakralni inventar sastoji se od tri predmeta; od glavnog oltara sv. Rozalije, bočnog oltara sv. Ivana Krstitelja i bočnog oltara sv. Roka.

Glavni oltar predstavlja vrlo vrijedno djelo za proučavanje alartistike 18. stoljeća na području sjeverne Hrvatske, a krasi ga slika sv. Rozalije te sa strane kipovi svetih djevica i mučenica Lucije i Apolonije. U gornjem dijelu oltara nalaze se skulpture koje prikazuju Raspeće s kipovima raspetog Krista, Blažene Djevice Marije i svetog apostola i evanđelista Ivana. Oltar svetog Ivana Krstitelja krasi slika s prizorom Isusovog krštenja u donjem dijelu, a u gornjem djelu slika Uznesenja Marijina na Nebo. Na oltaru svetog Roka se uz sliku tog sveca nalaze i kipovi svetog Jeronima i svetog biskupa Nikole.

Sakralni inventar upisan je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske na Listu zaštićenih kulturnih dobara pod brojem Z-7490, a ovime je sakralna baština Grada Đurđevca službeno postala bogatija za još jedno pokretno kulturno dobro.

Foto: Marijan Slunjski