Šarene pisanice najavile dolazak Uskrsa: u Đurđevcu održana 5. izložba pisanica Uskrsu ususret 2019.


Subota, 13. travnja 2019.

U prepunom predvorju Doma kulture prezentirano je sve blago rada ljudskih ruku u očuvanju kulturne baštine ukrašavanja uskrsnih jaja- pisanica. U organizaciji udruge Peski-Art Đurđevac i Turističke zajednice Grada Đurđevca održana je 5. izložba pisanica Uskrsu ususret 2019.

Otvorenje izložbe upriličeno je u 10,00 sati, a izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči koji je izrazio zadovojstvo odazivom izložbi, naročito mladih i učenika te njihovom zainteresiranošću za očuvanjem tradicije i kulturne baštine. U programu otvaranju svojim nastupom prisutne su oduševili učenici četvrtog razreda Područne škole iz Podravskih Sesveta pod vodstvom učiteljice Maje Pandur Škudar koji su izveli poznate podravske napjeve Pokraj vode Drave i U ravnoj Podravini.

Publici se predstavila i članica puhačkog orkestra DVD-a Đurđevac, učenica srednje škole  Adela Babec muziciranjem na flauti izvođenjem poznate skladbe El condor pasa. O izložbi i tradiciji ukrašavanja uskrsnih pisanica kao simbola života, ali i o smislu i značaju blagdana Uskrsa u hrvatskoj tradiciji govorila je nadahnuto autorica predgovora Željka Mihočka, učiteljica Osnovne škole Grgura Karlovčana Đurđevac.

Na izložbi je sudjelovalo 29 izlagača iz pet županija sjeverozapadne Hrvatske koji su pokazali bogatstvo kreativnoga rada ukrašavanja uskrsnih pisanica koje je upisano kao nematerijalno kulturno dobro u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske. Pokazali su umijeće tradicijskog ukrašavanja pisanica, ali i nove i moderne tehnike i suvremene materijale. Gosti iz drugih krajeva i županija prezentirali su i svoje bogate narodne nošnje poput članica Kulturne udruge Sveti Martin iz Dubrave iz Zgrebačke županije, a ovom prilikom članovi Likovno-kreativne sekcije KUD-a Delovi premijerno su izložili slike 14 postaja Križnoga puta koji su izradili za kapelicu u Delovima.

Predsjednik udruge Peski-Art zahvalio je svim izlagačima i svima koji su doprinjeli uspjehu izložbe, te Gradu Đurđevcu na podršci i pokroviteljstvu  izrazio zadovoljstvo  sudjelovanjem velikog broja mladih, čime se tradicija prenosi na mlade generacije, a time doprinosi očuvanju kulturne baštine i zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara.