Saša Višak i Josip Martinović najuspješniji na 16. natjecanju orača Koprivničko-križevačke županije


Subota, 21. travnja 2018.

Na parceli industrijske zone Grada Đurđevca otvoreno je 16. po redu natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije, koje je i ove godine privuklo veliki broj natjecatelja i posjetitelja.

Natjecanje su organizirale Udruga orača Koprivničko-križevačke županije i Savjetodavna služba, domaćin je bio Grad Đurđevac, dok je Koprivničko-križevačka županija, uz suorganizaciju, pružila i financijsku podršku. U podršku natjecanju bile su uključene i Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača te županijska Turistička zajednica.

Uspjeh natjecateljima poželjeli su saborski zastupnik te predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković, župan Darko Koren, gradonačelnik Hrvoje Janči, predsjednica Nadzornog odbora županijske Udruge orača Tatjana Međimurec, kao i predsjednik Udruge Darko Novotni, koji je Županiji zahvalio na podršci natjecanju.

Natjecanje je vodio pomoćnik ravnatelja Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe Siniša Hrgović, ujedno i trener hrvatske reprezentacije orača, a ukupno se natjecalo 12 orača, četiri u kategoriji pluga premetnjaka te osam u kategoriji pluga ravnjaka. Kvaliteti njihovih oračkih vještina sudili su Ivan Ključec, Ana-Marija Čajkulić, Željko Ferenc, Suzana Pajić, Valerija Pokos te Petra Pozder. Mjerači dubine bili su Katarina Šoštarec i Nikola Čižmak.

Najuspješniji u kategoriji pluga premetnjaka bio je Josip Martinović, drugo je mjesto osvojio Zoran Radiček, a treći je bio Valent Sučić. U kategoriji pluga ravnjaka najboljim se ponovno pokazao Saša Višak, drugi je bio Marijan Stanešić, dok je treće mjesto zauzeo Mladen Crnčić.

Osnovni ciljevi natjecanja su promocija vještine oranja i poljoprivrede kao važne gospodarske djelatnosti u Županiji te edukacija poljoprivrednika glede poboljšanja tehnike obrade tla, a ocjenjuje se nekoliko stavki, primjerice opći dojam, ravnina, ujednačenost i nalijeganje brazdi. Potrebno je još istaknuti kako su županijski orači dosad osvojili dva zlata, dva srebra i četiri bronce na državnoj razini.

Na natjecanju su još nastupili Danijel Stanešić, Petar Stanešić, Kristijan Sučić, Jan Pandur, Alen Golubić i Josip Lukačić, a kao najuspješniji, Saša Višak i Josip Martinović stekli su pravo sudjelovanja na 16. natjecanju orača Republike Hrvatske koje će se održati krajem kolovoza 2018. godine u sklopu 5. Farm showa u Osijeku.

Foto: kckzz.hr