Savjetovanje – “Klaster kao oblik udruživanja s ciljem jačanja konkurentnosti poduzetnika”


Ponedjeljak, 2. lipnja 2014.
U nedjelju, 1. lipnja 2014. godine, u dvorani Obrtničkog doma u Đurđevcu Pčelarska udruga "Bagrem" Đurđevac i Grad Đurđevac u suradnji s Razvojnom agencijom Podravine i Prigorja PORA i LAG-om "Podravina" organizirala je raspravu i savjetovanje na temu "Klaster kao oblik udruživanja s ciljem jačanja konkurentnosti poduzetnika". Prisutne je pozdravio gradonačelnik Željko Lacković koji je istaknuo važnost povezivanja i udruživanja, odnosno kako je povezivanje i partnerstvo izuzetno bitno na svim razinama te da je osnivanje klastera prvi korak u brandiranju i prepoznatljivosti Podravine kroz suradnju s lokalnim gospodarstvenicima, PORA-om i LAG-om "PODRAVINA". Ravnateljica PORE Melita Birčić ponudila je pomoć oko osnivanja klastera i pružanja dodatnih informacija, dok je predsjednik Pčelarske udruge "Bagrem" Dražen Mihac zahvalio na organizaciji ovog događanja.
"Klaster kao oblik udruživanja s ciljem jačanja konkurentnosti poduzetnika", odnosno načine osnivanja klastera, moguće pravne oblike klastera i teorijski dio primjera dobre prakse u RH isprezentirala je voditeljica Odjela za poticanja poduzetništva PORA-e Gordana Kotaršćak.
Jedan od primjera dobre prakse je i "Klaster Kuna" iz Pakraca koji je predstavio voditelj klastera Vladimir Gazić te prezentirao osnivanje klastera, uvjete članstva, visinu članskih uloga, djelatnosti kojima se bave i mogućnosti korištenja nacionalnih i europskih sredstava za povećanje konkurentnosti klastera.