Sjećanje na Vukovar


Subota, 16. studenoga 2013.

Pod naslovom „I u mojem Đurđevcu Vukovar svijetli“, u sjećanju na najteže dane u povijesti Hrvatske i želju da se ne zaborave, đurđevačkim osnovnoškolcima i njihovim učiteljima pridružili su se s upaljenim lampionima i predsjednica GV Kristina Benko Markovica, član Gradskog vijeća Zoran Jančijev, predstavnici braniteljskih udruga i PP Đurđevac, učenici Strukovne škole, Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva, te članovi gradskih udruga i građani grada Đurđevca.  Učenička „povorka tišine“ s upaljenim lampionima kretala se gradom od OŠ do Trga svetog Jurja gdje su se svi okupljeni prisjetili 18. studenoga, sve veličine i tuge pada Vukovara.

Predsjednica GV Kristina Benko Markovica održala je dirljiv govor u kojem se zajedno s okupljenim građanima prisjetila svih stradalih u Vukovaru i na herojstvo Vukovara koje je postalo temelj za kasnije vojne pobjede hrvatskih snaga, koje su dovele do potpunog oslobađanja zemlje. Zbog svega toga, Vukovar je postao simbol oko kojeg se okuplja cijela nacija. Žrtva koju su podnijeli branitelji i građani herojskog Grada Vukovara, ogromna je, neopisiva i žalosna i zauvijek će ostati upisana u našim srcima.

Dan sjećanja na tragediju i žrtve Vukovara u Đurđevcu se nastavlja i u ponedjeljak, 18. studenoga kada je po prvi puta Grad Đurđevac organizirao odlazak u Vukovar  sudjelovanjem u Koloni sjećanja za Vukovar.

.