Spomen ploča Ivanu Tomerlinu


Ponedjeljak, 21. listopada 2013.

Jučer je na rodnoj  kući đurđevačkog kipara i slikara Ivana Tomerlina otkrivena spomen ploča koju je postavila Družba Braće hrvatskoga zmaja – Zmajski stol Križevci.  To je ujedno i prva spomen-ploča koju je ova Družba postavila u Đurđevcu  jednoj znamenitoj ličnosti s područja kulture.

O djelovanju Družbe braće hrvatskoga zmaja i o razlozima postavljanja spomen ploča upravo Ivanu Tomerlinu govorio je pročelnik Zmajskog stola Križevci  mr. Dražen Podravec,  a o njegovom životu i radu govorio je slikar Zdravko Šabarić. Đurđevac se oduvijek ponosio s  brojnim umjetnicima, među kojima valja svakako izdvojiti trojicu: Vinka Grdana (1900-1980), Josipa Turkovića (1936.- 1982.) i Ivana Tomerlina. Jučer je ujedno bila i obljetnica rođenja ovog kipara i slikara koji je u  ovoj kući  proveo cijeli životni i radni vijek.

Svečanosti je nazočilo  tridesetak  gostiju među kojima članovi križevačkog zmajskog stola (prof. dr. Dragutin Feletar, dr. Davorin Hečimović, Josip Cugovčan, Zvonimir Ištvan, Marina Matvej, Marijan Carek, Dinko Vrgoč), ravnateljica Centra za kulturu Edita Janković Hapavel, kolege slikari, rodbina i prijatelji, a prigodan prilog snimila je i HTV.

Uz malu svečanost koju je priredila njegova obitelj i rodbina, ploču je otkrio Tomerlinov sin Mirko, a blagoslovio đurđevački kapelan.