Štefici Horvat titula najžene KKŽ, a đurđevčanki Dubravki Čordašev priznanje za posvećenost životnom pozivu i odgoju mladih naraštaja te za svestranost i čuvanje kulturne baštine Podravine i rodne Slavonije


Ponedjeljak, 15. rujna 2014.

U Novigradu Podravskom je održan Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova, koji je svečano otvorio župan Darko Koren. Priredbu su uveličali pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, saborski zastupnici dr. Stjepan Milinković i Branko Hrg te županijski, gradski i općinski dužnosnici. U Novigradu Podravskom bila je i zamjenica gradonačelnika Kristina Benko Markovica koja je obišla sve kandidatkinje i pohvalila njihovu požrtvovnost u obavljanju svestranih i kreativnih poslova. Posebice je bila ponosna što Đurđevac i ove godine ima predstavnicu - gđu. Dubravku Čordašev koja svojom svestranošću zaslužuju biti dio ove manifestacije.

Bio je to festival radišnosti, svestranosti i kreativnosti žena, koje žive u ruralnim podravskim područjima. Svaka od 10 kandidatkinja se predstavila na štandu s najrazličitijim ručnim radovima vlastite izrade, ali i nasljeđem, kao i etno-predmetima s pregršt pratećih detalja i elemenata, koji su ove godine bili vodeći. Pripremile su i  hranu, kolače, zimnicu i napitke po tradicionalnim ali i po suvremenim receptima. Pojedini štandovi su prikazivali cijelu priču o životu na gospodarstvima natjecateljica s posebnim naglaskom na obiteljsku tradiciju i baštinu.

Budući da je Festival  manifestacija čija se završna priredba održala u sklopu  Susreta četiriju Novigrada, bila je to posebna prilika prezentacije vrijednih podravskih žena, njihovog života i svestranosti, kao i naše tradicije i kulturne baštine. Na susretu su bili prijatelji iz Novigrada na Dobri te Istarskog i Zadarskog. Veliki broj posjetitelja je imao priliku uživati u bogatstvu i raznolikosti, ali i kušati sve što je bilo pripremljeno nakon što je žiri ocijenio svaki štand.  Predsjednica PZRS Verica Rupčić je zahvalila svima koji sudjeluju i koji su podržali ovaj vrijedni i značajni projekt, posebice kandidatkinjama, koje su uložile puno truda i predstavile se u najboljem svijetlu. Želja PZRS kao organizatora festivala je pokazati različitost života žena u ruralnim područjima, koje su vrlo marljive, svestrane i bave se različitim poslovima i aktivnostima te su kreatorice kvalitetnog života svojih obitelji. Izrazila je nadu da će upravo one prenositi ovu ideju i motivirati žene u svojim sredinama, kako bi se ova priredba nastavila slijedećih godina jer je to jedina prilika da naše vrijedne žene pokažu sve što rade, kao i svoju kreativnost i svestranost. Želja organizatora je da se među ženama stvore prijateljstva, da se druže i međusobno pomažu, a iskustvo je pokazalo da je to kroz protekle 3 godine i prisutno. Na priredbi je novigradski načelnik Mladen Mađer izrazio zadovoljstvo što je  priredba održana u Novigradu, a tu čast je priskrbila prošlogodišnja najuzornija seoska žena Anka Županić. Nazočne je pozdravila pravobraniteljica Višnja Ljubičić, koja je  izrazila oduševljenje priredbom uz podršku projektu, kao kvalitetnom u jedinstvenoj prezentaciji žena i života u ruralnim područjima.  Župan Darko Koren  je izrazio zadovoljstvo cjelokupnim projektom te zahvalu organizatorima, a posebice svim natjecateljicama, koje su pokazale bogatstvo i ljepotu života u ruralnim područjima te izrazio želju da se ova priredba nastavi u kontinuitetu, kao priznanje ženama za njihov rad i promicanje ljepote i kvalitete života u ruralnim područjima.

Žiri u sastavu: Damir Felak, predsjednik ŽS kao predsjednik žirija; članice Anka Županić, Ankica Plečić, Božica Trnski i Verica Rupčić te članovi Ivan Orošić i Zdravko Mihevc, imao je težak posao, od 10 izvrsnih izabrati tri najbolje. U bodovanju su sudjelovale i same kandidatkinje jer su se međusobno ocjenjivale pa su bile bitan dio žirija. A u ukupnom zbroju bodova je bilo i bodovanje, koje je povjerenstvo obavilo u domaćinstvima svih kandidatkinja.

Za najženu izabrana je Štefica Horvat iz Ždale, Općina Gola. Prva pratilja je Petrina Golubić iz Kloštra Podravskog, dok je lenta druge pratilje pripala Vesni Hadelan iz Rasinje. Svim kandidatkinjama su pored priznanja za sudjelovanje, dodijeljena i prigodna priznanja za njihove posebnosti: Dubravki Čordašev iz Đurđevca - za posvećenost životnom pozivu i odgoju mladih naraštaja te  za svestranost i čuvanje kulturne baštine Podravine i rodne Slavonije; Sanji Đipalo iz Kalinovca - za posebnost u kreativnom izražavanju te za posvećenost obiteljskom životu; Ljubici Gašparov iz Prugovca, Općina Kloštar Podravski- za umijeće tkanja na tkalačkom stanu te  za samostalnost u radu na gospodarstvu; Marijani Generalić iz Hlebina - za inovativnost u spravljanju jela i dodataka te za očuvanje i promociju imena i djela Ivana i Josipa Generalića; Petrini Golubić iz Kloštra Podravskog - za svestranost i promociju vrijednosti žena u ruralnim područjima, kao i za očuvanje obiteljske baštine i tradicije te duha i vrijednosti seoskog života; Vesni Hadelan iz Rasinje - za posebnu svestranost u umjetničkom i kreativnom izražavanju te njegovanje i promociju kajkavštine, kao i za izrazito zalaganje za očuvanje hrvatske obitelji; Štefici Horvat iz Ždale, Općina Gola- za požrtvovnost i osobitu brigu o obitelji uz međugeneracijsko   uvažavanje te za njegovanje kulturne baštine i tradicije Prekodravlja; Mirjani Pirša iz Gornjeg Maslarca, Općina Sokolovac- za izuzetnu društvenu aktivnost te  za posebnost pri uzgoju goveda; Marjani Škulketi iz Vlaislava, Općina Novigrad Podravski - za sadržajnost i zadovoljstvo životom na selu te  za inovativnost kod uzgoja ljekovitog bilja; Željki Tudić iz Podravskih Sesveta - za požrtvovnost i poticanje talenata mladih naraštaja te za životni optimizam i dosljednost.                                                                                                    

U kulturno-umjetničkom dijelu programa su sudjelovali: Mješoviti pjevački zbor KUD-a "Ivan Vitez Trnski", folklorna sekcija iz Delova te breakdance skupina "Newtown Crew".

Kako bi javnost upoznala kandidatkinju iz Đurđevca - Dubravku Čordašev, u nastavku se nalazi njezin životopis:

DUBRAVKA ČORDAŠEV živi u gradu Đurđevcu. Rođena je 08. prosinca 1966. godine u Slatini. Udata je i majka četvero djece: kćeri Lidije i sinova Hrvoja, Ivana i Filipa, te baka unuka Mihaela. Završila je ugostiteljsku školu i stekla zvanje kuharice. Bila je zaposlena 20 godina u ugostiteljstvu. Odlučila je u potpunosti se posvetiti svojoj velikoj obitelji i udomljavanju djece, nakon svjedočenja jednoj teškoj životnoj situaciji.

Udomiteljica je trojici dječaka: Dražena 15 g., Valentina 12 g. i Ivice 8 g. u kategoriji tradicionalnog udomiteljstva. U kategoriji hitnog udomljuje 4 djevojčice, dok je u kategoriji povremenog udomiteljstva 1 dječak. Dubravka kaže da je udomiteljstvo te ljubav i briga o djeci njezin životni poziv. Stoga i ne čudi što ima najbolje ocjene u đurđevačkom Centru za socijalnu skrb. Osobito je ponosna na svu svoju djecu, koja su uključena u sve dijelove obiteljskog života. S posebnim veseljem sudjeluju u obradi vrta, uzgoju i berbi voća i povrća, kao i u svim kućanskim poslovima.  Ove godine, kao i prijašnjih, su svi zajedno bili na moru, a posebno je veselo u obitelji za rođendane i blagdane. Preko ferija dolaze djeca iz različitih dijelova Hrvatske, kojima se pruža posebna topla obiteljska atmosfera pa se vraćaju i kao odrasli. Dubravka obrađuje povrtnjak i okućnicu obiteljske kuće, a obitelj posjeduje i seosko gospodarstvo u Novom Virju, kao suprugovo nasljeđe.  Tamo je veliki povrtnjak, na kojemu se uzgaja tradicionalno povrće te batat i lubenice, a sve se koristi u svakodnevnim jelovnicima, kao i za pripremu zimnice, posebno džemova, pekmeza i sokova. Posebnost su kremšnite od batata. A Dubravka je i velika "kolačarka", peče kolače za različite prigode, a najveća su bili svatovi s 500 uzvanika. Obitelj obrađuje 2,5 ha zemlje i uzgaja žitarice i kukuruz za ishranu svojih životinja: svinja, kokoši, pataka i pilića. U obitelji su i ljubimci-4 psa. Posjeduju vinograd i voćnjak, u kojemu prevladavaju starinske sorte jabuka. Dubravka jako voli cvijeće pa je proteklih godina osvajala priznanja za najljepši balkon. U novije vrijeme su joj posebne "ljubimice" orhideje, a ima ih 21.

U rijetkim slobodnim trenucima voli heklati i štrikati. S posebnim marom čuva kulturnu baštinu svojega rodnoga slatinskog kraja. Predstavlja se u 150 god. staroj vlastitoj narodnoj nošnji predrijevačkog kraja, koja je registrirana na razini državne riznice. Također čuva novovirovsku nošnju svoje svekrve, kao i ručne radove te etno predmete, koji su obiteljska baština, a ona ih je naslijedila od svekrve. Dubravka je i društveno aktivna: članica je UŽ Crnec te Udruge Mali princ. Vrlo je svestrana i društvena. Vesela je, voli ples i glazbu, a za svoju dušu voli se opustiti uz Vivaldija i Pavarotija. Najveća joj je podrška u svemu obitelj: sva njezina djeca i suprug Ivica, koji se posebno vesele njezinom sudjelovanju na Festivalu.